2015. augusztus 7., péntek

Féléves könyves kiakadás booktag

Ezt a booktaget már egy ideje láttam keringeni a booktuberek körében, tegnap pedig AniTiger Hagyjatok! Olvasok! blogján láttam, hogy lefordította magyarra, aminek nagyon örültem, mivel mostanában annyi fordítási munkám van, hogy nem volt kedvem magam megcsinálni. Szóval köszönöm AniTiger :)
A legtöbb kérdésre nehezen tudok válaszolni, így már előre érzem, hogy több lehetőséget is fel fogok sorolni. Izgalmas kérdések, nagyon tetszik ez a booktag.

1. A legjobb 2015-ös olvasmányod
  • Az idén olvasott amerikai fantasy regények közül a kedvencem mindenképpen Ransom Riggs Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regénysorozata volt. A régi képek különleges hangulatot kölcsönöznek a regénynek, de persze a legnagyobb hatást az író stílusa éri el. Hihetetlenül kreatív koncepció, jó történetvezetés, rengeteg érdekes, sokrétű, szerethető karakterrel. Nyerő kombináció.
  • Az idén olvasott amerikai szépirodalmi regények közül egyértelműen a Fény az óceán felett lett a kedvencem. A történet egyszerű, mégis bonyolult, a szereplők sokrétűek, egyik sem fekete vagy fehér. Fantasztikus történet a szeretetről, a döntéshozatalról és a felelősségvállalásról.
    Külön díjat érdemel a fordító is, mert gyönyörű munkát végzett.
  • Az idei legjobb krimi pedig természetesen Robert Galbraith Selyemhernyója. A bűnügyi regény mintapéldánya, hiszen visszanyúl a klasszikusok struktúrájához, mindezt fűszerezve a szerző saját, egyedi stílusával. Az eset érdekes, de a két visszatérő főszereplő is több, mint egy nyomozó és társa, hiszen a részletekbe menőkig ki dolgozta őket az író. Néhány óra alatt faltam fel a könyvet, és már alig várom a következő részt.
  • Az idei legjobb mese Catherynne M. Valente A lány, aki körülhajózta Tündérföldet című története. Meseszerű világa teljesen magával ragadja az olvasót, a benne fellelhető mély igazságok pedig a mindennapokban is észlelhető, mégis figyelmen kívül hagyott problémákról való gondolkodásra késztet. Nagyon szép történet a gyermeki létről és barátságról, amelyet inkább felnőtteknek ajánlanék, mint gyerekeknek.
  • Az idén olvasott magyar regények közül Moskát Anita Horgonyhely című műve nyűgözött le teljesen. Nagyon érdekes probléma feltevés, különös és kegyetlen világ, érdekes szereplők egy egyedülálló ötletre alapozva. Egyszerűen imádtam, annak ellenére, hogy egyáltalán nem vidám történet.
 2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál
3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél
  
Általában nem tudok sok mindent azokról a könyvekről, amiket meg akarok venni, főleg, ha friss kiadásról van szó, hiszen azokról még kevesen írtak kritikát.
  •  Barczikay Lilla: anyám teremtményei. Leginkább a könyv címe és borítója fogott meg, kíváncsi lennék a történetre is.
  • Helene Wecker: A gólem és a dzsinn. A könyv borítója tetszett meg leginkább.
  • Alice Hoffman: Gyönyörű titkok múzeuma. megint egy olyan könyv, aminek a címe tetszik.
  • Tahereh Mafi: Ne érints sorozat. Erről már többet tudok, mind tartalom, mind fogadtatás szempontjából, így ez az a könyv, amit a friss megjelenések (ami az utolsó kötetet illeti) közül leginkább elolvasnék.

4. Legjobban várt friss megjelenés az év második felére 

Rainbow Rowell: Fangirl. Amióta elolvastam tőle az Eleanor & Parkot csak arra várok, hogy újra kezembe vehessek valamit ettől a szerzőtől. Nagyon várom tehát ezt a regényét is. Ennek ellenére az Attachments, a Landline és a Carry On sokkal inkább érdekelnének, nem is értem, miért nem azokkal kezdik.

5. Legnagyobb csalódás  

Idén a legnagyobb csalódást a Beavatott trilógia utolsó kötete, A hűséges jelentette számomra. Nem, nem a befejezés miatt, azzal semmi bajom nem volt. Úgy érzem, a szerző elment egy fontos lehetőség mellett, amit ha kihasznált volna, fantasztikus dolog kerekedhetett volna ki belőle. De nem tette, és ez kár.

6. Legnagyobb meglepetés 

Az idei legnagyobb meglepetést A szürke ötven árnyalata okozta. Nem mennék el odáig, hogy jó könyvnek tituláljam, de mindenképpen vannak érdemei (a sok rossz mellett). Érdekes, sőt fontos üzenetei voltak, kár, hogy a rossz kivitelezés árnya elhomályosította őket.

7. Kedvenc új szerző (debütáló, vagy számodra új) 

Ransom Riggs: a regényében nagyon kreatív ötletet valósított meg, nagyon jó stílusa van, mint ha könnyedén folynának tollából a szavak. Nagyon szimpatikus személyiség tűnik fel az általa írt sorok mögül és az általa készített filmekből is. Mindezek mellett erősen jelen van a különböző közösségi oldalakon (facebook, twitter, instagram, tumblr), tartja rajongóival a kapcsolatot.

8. Legújabb könyves szerelem

Nem szoktam "beleszeretni" a könyvek szereplőibe, de meg tudom őket szeretni, egy ideig nem
mennek ki a fejemből.
  • Idén a kedvenc férfi karakterem: Park (Rainbow Rowell: Eleanor és Park), mert képes volt saját előítéletei fölé kerekedni és végül figyelmen kívül hagyni azt is, mit gondolhatnak mások vonzalmáról. Küzdött a szeretett lányért, ott volt, amikor Eleanornak szüksége volt rá, és amikor azt kellett tennie, elengedte őt.
  •  Idén a kedvenc női karakterem: Szeptember (Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet), mert ő is olyan szereplő, aki felismeri saját hibáit, és tesz azért, hogy megjavuljon. Szeret szeretni, barátaiért mindet megtenne.

9. Legújabb kedvenc karakter

Legújabb kedvenc karakterem egyértelműen Ajatashatru Lavash Patel (Romain Puértolas: A fakír, aki egy IKEA-szekrényben ragadt). Jelenleg olvasom a regényt, és nagyon megtetszett az önironikus, vicces főszereplő. Kritika érkezik, amint a végére érek!


10. Egy könyv, amin sírtál
Most tényleg soroljam? Több ilyen is volt idén, főleg év elején. 
  • Lisa Genova: Megmaradt Alice-nek
  • Rainbow Rowell: Eleanor & Park
  • John Green: Csillagainkban a hiba
  • M. L. Stedman: Fény az óceán felett
  • Gayle Foreman: Ha maradnék
11. Egy könyv, ami boldoggá tett

Minden idén olvasott könyv boldoggá tett valamennyire, hiszen szeretek olvasni, új világokba lépni, és új személyeket megismerni általa. Ha azonban a kérdés az, hogy melyik volt vidám, íme a rövid lista:
  • Kody Keplinger: The DUFF - a pótkerék
  • Shannon Hale: Austenland

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit az idén láttál

Azt hiszem idén láttam az Éhezők viadala legutóbbi részét, ami nagyon tetszett, illetve a Beavatott második részének adaptációja is jó volt, annak ellenére, hogy rengeteg változtatást eszközöltek. Más nem jut most eszembe, de mivel a legtöbb film könyvadaptáció, igazából mondhatnám azt is, hogy a Not Another Happy Ending volt a kedvencem. Nagyon aranyos romantikus film, amely az irodalomi világban játszódik (előzetes).

13. Kedvenc értékelés, amit az idén írtál

Ez a legnehezebb kérdés, főleg azért, mert idén kezdtem a könyvblogolást. Azok a kritikák lettek jók, amelyeket rögtön az általam kedvelt könyv kiolvasása után írtam, amikor még friss volt az élmény. Mivel azokat a könyveket szeretem, amelyeknek van valami üzenete is, ez lehetővé teszi, hogy társadalmi kérdéseket is érintsek, amit nagyon szeretek, hiszen magam is szociológiát tanultam.
Én írtam őket, így elég közel áll mindegyik a szívemhez, nem tudnék egyet kiemelni. De ha nektek van olyan értékelés, amely különösen tetszett, kérlek osszátok meg velem a kommentekben. Nekem is nagy segítség lenne látni, mi az ami elnyeri tetszéseteket.

14. A legszebb könyv, amire idén szert tettél

 Négy olyan idén vásárolt könyv van, aminek a borítója különösen tetszik. Általában nagyon szeretem az egyszerű, letisztult borítókat, kivétel az a könyv, amelynek egy festmény díszít.

15. Mely könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?

Nem szeretem előre eldönteni, hogy mely könyveket olvasom el legközelebb, mert akkor lelkiismeret furdalásom lesz, ha időközben meggondolom magam. Több könyvet is vettem a könyvfesztiválon és a könyvhéten, amelyeket még nem olvastam el. Valószínűleg azokra kerítek majd sort, de lehet az is, hogy időközben újabbakat kapok, vagy veszek, és azokat akarom majd előbb elolvasni.



16. Kiket jelölsz? 

Jelölöm Reát (letehetetlen) és Noémi (Egyszer volt... könyvsarok)  

        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése