2015. február 16., hétfő

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Író: Ransom Riggs
Fordító: Gálvölgyi Judit
Cím: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978 963 096 882 9


















Fülszöveg: Egy rejtélyes sziget, egy elhagyott árvaház, egy különös fényképgyűjtemény... Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében található szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyatott hálótermeket és folyosókat rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen - lett légyen ez bármilyen valószínűtlen - talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.

Vélemény: Most fejeztem be ezt a regényt és egyszerűen fantasztikusnak találom, ezért nem tudtam holnapig várni az ajánlással.
A régi, fura fényképek miatt különleges hangulatú regény, már-már a horror határát súrolja, ahogyan ezt reklámozni szeretik, de én úgy gondolom, valójában nem olyan félelmetes. Mint mondtam, inkább nyugtalanító hangulata miatt érezheti magát kellemetlenül az olvasó, de az is addig tart csupán, amíg fény nem derül a titok nyitjára, azaz a könyv első harmadában. Amint kiderül, miről is van szó, máris meseszerűvé, vagy legalábbis egy általános fantasy félelmi szintjén mozog.
Nekem pont ez a nehezen megfogható hangulata tetszett, amit az író a kötet végéig fenn tudott tartani, ahogyan a valóság és a képzelet közötti vékony határon táncolt az egész történet. Tetszett, hogy - sok fantasyvel ellentétben - a főhős nem fogadja el olyan könnyen a számára eddig mesebelinek hitt dolgok létezését. Meg kell küzdenie önmagával és józan eszével, hőssé kell válnia, nem pedig annak születik.
Ajánlom mindenkinek, aki egy komolyabb hangvételű fantasy regényre is kíváncsi. Hideg, sötét téli estén olvassátok, akkor garantáltan erősödik a regény amúgy is hátborzongató hangulata. Egy forrócsoki segítheti az emésztését.

Egyetlen kritikám a műfajjal kapcsolatban: szeretnék végre újra felnőtt főhősökről olvasni. mert olyan nehéz elképzelnem, hogy minderre képes legyen egy tizenhat éves srác. Nem lehetetlen, csak idővel kezd elegem lenni a kamasz megmentőkből (Harry Potter, A végzet ereklyéi...). 

Tavaly jelent meg a történet második kötete, megvettem és már alig várom, hogy olvashassam. Arról is írok majd véleményt, amint végeztem vele.

A könyv előzetesét Ransom Riggs maga készítette:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése