2015. február 17., kedd

Sírni csak a győztesnek szabad

Író: Székely Éva
Cím: Sírni csak a győztesnek szabad
Kiadó: magán kiadás
Kiadás éve: 1987
ISBN: 963 500 519 9



















Fülszöveg: Székely Éva magyar úszósport kiemelkedő alakja, többszörös olimpiai bajnok vetette papírra emlékiratait.
Bevezetőben szól a gyermekkori meleg otthonról, a szeretetről, majd megkísérli rekonstruálni, hogyan is jutott el az életét meghatározó vezérgondolathoz: olimpiát kell nyernie. A Hogyan lettem pillangókisasszony című részben összefoglalja sportolói pályafutását. A könyv legszomorúbb, s mégis legfelemelőbb része közé tartozik, amikor beszámol arról, hogy az üldöztetés éveiben, amikor minden álma összeomlani látszott, milyen akaraterővel úszott, tornázott és sohasem adta fel a reményt. Kedves egyszerűséggel számol be sikereiről, s arról, hogy minden eredmény mögött mekkora erőfeszítés, munka áll. Egy fejezet számol be a Szőnyi úti uszodában edzőként eltöltött évek eseményeiről, majd lányának, Gyarmati Andreának úszópályafutását ismerteti. Hosszan és meggyőzően magyarázza az okokat és körülményeket, melyek eredményeképpen Andrea „csak” egy ezüst- és egy bronzérmet nyert Münchenben. Az utolsó fejezet – Kórházak – azt a győztes csatát ecseteli, amelyek az orvosok folytattak egyik szemének megmentéséért.
Az érdekes életutat jó tollal, humorral és öniróniával felelevenítő könyv nemcsak a sportot kedvelő olvasóknak, elsősorban fiataloknak ajánlható.

Vélemény: Nagyon tetszett ez az önéletrajz. Székely Éva már az előszóban leszögezi, hogy ő nem író, így a munkája sem számít majd szépirodalmi műremeknek, de én azt hiszem, lélek nyugalommal sorolhatjuk azok közé. Tény, hogy stílusa egyedi, de olvasás közben inkább olyan érzés, mint ha az úszás ritmusára írta volna azt is, mint ahogy élete nagy részét ez határozta meg. Eléri, hogy minden versenyt vele együtt izguljunk végig, habár ismerjük az általa és lánya által elért eredményeket.
Mindig is szerettem új nézőpontokból szemlélni az életet, Székely Éva pedig egy általam kevéssé ismert világba, az élsportolók világba ad bepillantást. Mostantól biztosan máshogy tekintek rájuk és egy-egy sporteseményre. Mostantól máshogy követem majd az olimpiákat is, az biztos.
Az úszónő lelkesedése, kitartása és ereje ragályos, a könyv elolvasása után magam is úgy éreztem, bármire képes lennék.
Fantasztikus mű, önéletrajz, társadalomkritika kisregény formájában, amelyet bármikor olvashattok, biztos, hogy fantasztikus hatással lesz rátok. Az álmainkat megvalósíthatjuk, ha kitartóan küzdünk értük és hajlandóak vagyunk minden energiánkat ebbe fektetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése