2015. február 20., péntek

Üresek városa

Író: Ransom Riggs
Fordító: Gálvölgyi Judit
Cím: Üresek városa
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978 963 097 884 2


















Fülszöveg: 1940. SZEPTEMBER 3.: A KÜLÖNLEGES GYERMEKEKET SZÖRNYEK FENYEGETIK. EGYETLEN EMBER MENTHETI MEG ŐKET – DE Ő MADÁRTESTE FOGLYA MARADT.
A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek hihetetlen, kalandos története folytatódik. Jacob Portman a barátaival Londonba indul. A gyerekek szeretnének biztonságra lelni egy időhurokban, ahol nem fenyeget sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Azt remélik, hogy gondviselőjükön, Vándorsólyom kisasszonyon is segíteni tudnak, hogy visszanyerhesse emberi alakját. Mielőtt barátait biztonságos helyre vezeti, Jacobnak meg kell hoznia egy fontos döntést szerelméről, Emma Bloomról. Közben a háború sújtotta Londonban vérszomjas lidércek és éhes üresrémek fenyegetik őket…
Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a halottakat feltámasztó Enoch és társaik visszatérnek a fantasztikus fordulatokkal teli regényben.
A régi fényképekkel illusztrált könyv rendkívüli világba vezeti az olvasót.

Vélemény: Túl friss az élmény ahhoz, hogy a Vándorsólyom kisasszony trilógia második kötete ne kaphasson külön kritikát. Így hát nem az első kötetét egészítem ki, hanem megkapja a saját bejegyzését.
Mint már említettem néhány perce (a könyv kiolvasása után), nagyon tetszett ez a folytatás. Ransom Riggsnek sikerült megtartania a hátborzongató, mégsem igazán ijesztő, hanem inkább zavarba ejtő hangulatot,  a különleges régi fényképek hatása pedig még nem múlt el. A történetvezetés, ahogy az első könyvben is, úgy itt is fantasztikus, egy percig sem untam az olvasást, vagy vágytam a cselekmény felgyorsítására. A könyv három nap alatt játszódik le, úgyhogy valójában elég gyorsan követik egymást az események, folyamatosan történik valami. A gyerekek új ismeretségeket kötnek, új barátokra lelnek és egyre többet tanulnak meg a saját világukról, önmagukról és az ellenségükről. Igen, ebben a regényben karakterfejlődésnek is tanúi lehetünk, nem úgy, ahogyan az általam olvasott (és kedvelt - ezt le kell szögeznem) legtöbb fantasy esetében.
Azért a fülszövegben említett hatalmas fordulatok többesszáma szerintem túlzás, egy darab hatalmas fordulat van a regény végén (a többit az ember előre látja/sejti, így nem nevezném őket hatalmasnak), de az akkora, hogy biztosan meglepődik majd aki olvassa. Én sok mindenre felkészültem, de erre az egyre nem, így nagyon nehezen tudtam megállni, hogy a könyv végére lapozzak és ellenőrizzem hogyan jönnek ki ebből a gyerekek.

A második kötet könyvelőzetesei elég félelmetesre sikerültek, a könyv véleményem szerint nem az, inkább nyomasztó, ha mindenképpen jelölnöm kellene egy szóval azt a furcsa érzést, amit kiváltott belőlem:







A harmadik kötet (Library of souls) idén szeptemberben 22-én jelenik meg Amerikában, az elsőt pedig Tim Burton megfilmesíti, Eva Green játssza majd a kisasszonyt!

Ransom Riggs hivatalos honlapja
A film imdb adatlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése