2015. február 21., szombat

Le grand Coeur

Író: Jean-Christophe Rufin
Cím: Le grand Coeur
Kiadó: Éditions Gallimard
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978 207 045 615 4



















Fülszöveg: Dans la chaleur d'une île grecque, un homme démêle l'écheveau de son destin. Fils d'un modeste pelletier, il est devenu l'homme le plus riche de France. Il a permis à Charles VII de terminer la guerre de Cent Ans. Il a changé le regard sur l'orient. Comme son palais à Bourges, château médiéval d'un côté et palais Renaissance de l'autre, c'est un être à deux faces. Aussi familier des rois et du pape que des plus humbles maisons, il a voyagé à travers tout le monde connu. Il a vécu la chute, le dénuement avant de retrouver la liberté et la fortune. Parmi tous les attachements de sa vie, le plus bouleversant fut celui qui le lia à Agnès Sorel, la Dame de Beauté, première favorite royale de l'Histoire de France. Son nom est Jacques Coeur. Il faut tout oublier de ce que l'on sait sur le Moyen Age et plonger dans la fraîcheur de ce livre. Il a la puissance d'un roman picaresque, la précision d'une biographie et le charme mélancolique des confessions.

Vélemény: Ez a könyv még nem jelent meg magyarul, ami szerintem nagy kár. Remélem egyszer valaki vállalja a kiadását, mert fantasztikus történelmi regényről van szó.

Először bemutatnám a könyv főszereplőjét, mert nem tartozik a sokak által ismert történelmi személyek közé. Jacques Coeur (1395/1400 – 1456) a száz éves háború idején, egy francia kerekedő családban (apja szűcs, anyja egy hentes lánya) született Bourges-ban (az akkori főváros). Habár műveletlen volt, ezt a hiányosságot pótolta, hogy édesapja a kereskedelem minden csínját-bínját megtanította neki. Neki és merészségének (kincstárosként lehetősége volt és először ő kezdett el a levantei országokkal kereskedni) köszönheti, hogy kitört és Franciaország leggazdagabb személye lett, még a király is tőle kért kölcsön, hogy kifizesse hadseregét és megnyerhesse a háborút. Akkoriban volt egy szólás: "A király mindet megtesz, amit tud, Jaques Coeur azt tesz, amit akar". Különleges korszak volt ez, sok fontos történelmi eseménnyel és szereplővel, mint Jeanne d'Arc és Agnès Sorel (Franciaországban ő volt az első felvállalt királyi szerető).

A regény amolyan emlékirat stílusban lett írva. Az orvgyilkosok elől menekülő Jacques Coeur úgy dönt, ideje őszintén papírra vetnie életének mozgalmas eseményeit, egészen kiskorától saját jelenéig. Öt részre, életének öt szakaszára osztja fel a történetet a szerző, mindegyik elején és végén visszatérünk a Görögországban bujkáló mesélőhöz, aki beszámol jelenlegi helyzetéről.
Rufin stílusa lebilincselő, már az első pár oldalon magába szippant a történet. Jacques Coeurről nagyon keveset tudnak a történészek, leginkább hatalmas vagyonának jegyzéke maradt fenn (a tárgyalásán volt szükség elkészítésére) és hatalmas kastélya. Mindez teret enged a fantáziának, lehetővé teszi az író számára, hogy kedvére játszadozzon, kedvére alakítsa a szereplők személyiségét és történetét, ezt a lehetőséget pedig Rufin észrevette és kihasználta.

Mindenkinek ajánlom, akit érdekel a francia és angol történelemnek ez a zűrzavaros időszaka, vagy egyszerűen csak szívesen olvas történelmi regényeket. Könnyednek nem mondanám, ráadásul elég hosszú is, ezért ajánlom, hogy tanítási szünetben, tavasszal olvassátok, egy meleg menta tea kíséretében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése