2015. július 1., szerda

Robert Galbraith

Robert Galbraith álnéven írja J. K. Rowling a krimijeit.
Eredetileg azért döntött úgy, hogy nem a saját nevén jelenteti meg ezeket a regényeit, mert az új műfaj miatt szerette volna, ha visszatérhet az írói karrier első lépéseihez. Nem akarta, hogy hírneve befolyásolja a könyv kiadásáról döntő személyeket, később pedig a kritikákat. A nevet azért választotta, mert különös módon gyerekkorában mindig is tetszett neki az Ella Galbraith név, örült volna, ha így hívják. Azért lett végül férfi álneve, mert azt szerette volna, ha minél nehezebb rájönni, ő áll a történet mögött, így tartott tehát távolságot maga és a krimiket író énje között.
Rowling a szerzőt a civil szektorban dolgozó katonai hatterű személynek írta le: egyrészt azért, hogy megalapozottnak tűnjön a könyvben megjelenő ebbéli ismeretei (valójában katonákkal elvégzett interjúi alapján tett szert erre a tudásra); másrészt azért, hogy ezzel indokolja, hogy nem mutatkozik nyilvánosság előtt.
Miután a kiadó elfogadta a kéziratot, Rowling elárulta nekik, hogy ő írta a Kakukkszót, de a nyilvánosságnak még nem akarta feltárni az igazságot. A neki dolgozó ügyvédi iroda egyik alkalmazottjának felesége volt az, aki (az első kötet megjelenése után valamivel) twitteren felfedte ki is Galbraith valójában, a The Sunday Times pedig leadta a sztorit. Rowling jogi lépéseket tett az ügyvéd és felesége ellen, aminek következtében a párnak adományoznia kellett az ABF The Soldiers' Charity nevű egyesületnek.

J. K. Rowling adatlapja
Forrás: Robert Galbraith hivatalos honlapja, és wikipédia

Magyarul megjelent könyvei

Cormoran Strike sorozat
1, Kakukkszó
2, A selyemhernyó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése