2017. január 9., hétfő

Perselus Piton professzor

Perselus Piton 1960 január 9-én született Porf-Esekben a Fonó soron, egy iparváros szegényebb részén Eileen Prince és Tobias Piton egyetlen gyermekeként. Apja mugli, anyja boszorkány volt, így a gyermekük félvér lett.
Perselus Piton egy városban élt Lily és Petunia Evansszal. A családfő erőszakos hajlamai miatt a fiú sok időt töltött házon kívül, így találkozott velük kilenc évesen. Lilyvel hamar összebarátkoztak, hiszen ők voltak a városka egyetlen varázsló gyermekei, a fiatal Perselus később bele is szeretett kis barátnőjébe.
Ő és Lily 1971-ben kezdték meg tanulmányaikat a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában, a Teszlek Süveg a Mardekárba osztotta Pitont, míg Lily a rivális házba, a Griffendélbe került. Hamar szerzett magának ellenségeket is, James Potter és Sirius Black, akik szintén ennek a háznak voltak a diákjai.
Perselus okos fiatalember volt, kitűnő eredményeket ért el tanulmányai során. Képes volt javítani a megtanult bájitalok receptjein, illetve saját bűbájokat és átkokat fejlesztett ki, később kitűnő legilimensz lett, illetve képes volt seprű nélkül is repülni. Intellektusa révén be is került a Lump klubba. Egészen fiatal korban kezdett érdeklődni a fekete mágia iránt, mindezek mellett hamar megtanulta mardekáros társaitól a tisztavér felsübbrendűségének elvét, mindez pedig a mugli születésű Lily Evansszal való barátságába került.
Perselus Piton valószínűleg a Rémisztően Agyfacsaró Varázstani Szigorlat (RAVASZ), és roxforti évei után vált Halálfalóvá néhány évfolyamtársával együtt.
Rövid ideig szollgálta csak a Sötét Nagyurat, átállt ugyanis miután rájött, hogy következő áldozata Lily Evans és családja lenne. Az Albus Dumbledore vezetése alatt álló Főnix Rendjének tagja lett, vállalta a kémkedéssel járó veszélyeket, és mindent megtett annak érdekében, hogy megments a nőt, akit még ennyi év után is szeretett, de sajnos hiába.

Perselus Piton 1981-ben lett Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájának bájitaltan professzora és a Mardekár házvezető tanára, habár a sötét varázslatok kividése posztra pályázott. Szokatlan lehetett, hogy ilyen fiatalon ilyen felelősségteljes pozícióba jutott, de meglehet, hogy akkoriban ő volt az egyetlen mardekáros tanár a Roxfortban. Piton professzor szigorú, szőrszálhasogató, gyakran igazságtalan tanár volt, mégis rendkívül hatékonyan végezte munkáját, amivel kivívta a többi professzor tiszteletét is. Habár saját házával is szigorúan bánt, mindig megpróbált kedvezni saját diákjainak.
Hihetetlen tehetségét bájitalok terén ebben az időszakban kamatoztathatta igazán, a tudományág kiváló mesterévé vált, olyan bonyolult bájitalokat is képes volt elkészíteni, mint a farkasölő főzetet. Ez sajnos csak türelmetlenebbé tette diákjaival szemben, RAVASZ felkészítő osztályába csak azon tanulókat volt hajlandó felvenni, akik Kiváló jegyet kaptak a Rendes Bűbájos Fokozaton (RBF), mert csakis róluk tudta elképzelni, hogy megvan bennük a tárgyhoz szükséges szenvedély és kitartás.

A Potter család halála után és a Sötét Nagyúr ideiglenes eltűnésének időszakában Piton professzornak különösen óvatosnak kellett maradnia. Dumbledore és ő maga is gyanították, hogy a Nagyúr egyszer visszatérhet, ezért kellett a professzornak úgy cselekdnie mindvégig, hogy a háború folytatása esetén újra kémkedhessen. Mindez komoly önuralmat igényelt, folytonos odafigyelést, hiszen a volt halálfalók gyermekei minden mozdulatáról értesíthették szüleiket.
Amikor tehát Harry Potter 1991-ben a Roxfort diákja lett, magától értetődő módon viselkedett hidegen és elutasítóan. Ez valószínűleg nem eshetett nehezére, hiszen legnagyobb ellenségének fia, illetve annak élő bizonyítéka volt, hogy Lily nem őt szerette. Mindezek ellenére többször is megmentette a fiút, segített neki.
Az 1991/1992-es tanév ideje alatt Nicolas Flamel Dumbledore gondjaira bízta a Bölcsek kövét, mert gyanították, hogy veszélyben lehet. Ebben az évben kezdte Mógus professzor oktatni a sötét varázslatok kivédése tantárgyat. Hamar gyanús lett, így Perselus Piton feladata lett a leleplezése, illetve hogy megakadályozza a kő ellopását. Valószínű, hogy nem tudott arról, hogy Mógus Lord Voldemorttal osztozott a testén.

Piton professzor nem játszott jelentős szerepet az 1992/1993-as tanév során, amikor a fiatal Tom Denem emléke megnyitotta a Titkok kamráját. Nagyobb szerepe volt azonban az 1993/1994-es tanévben, hiszen ő főzte Lupin professzornak a farkasölő főzetet, illetve tanév végén megpróbálta Harry Pottert, Hermione Grangert és Ron Weasleyt megmenteni az Azkabanból szökött rabtól, Sirius Blacktől. Akkoriban nem tudott még a férfi ártatlanságáról, meg volt győződve arról, hogy ő árulta el Lily Evanst, ezért pedig valószínűleg még jobban utálta, mint diák éveik alatt. A mentési kísérlet azonban nem sikerült, hiszen diákjai ellene fordulnak és elkábítják bájitaltan professzorukat. Biztos volt abban, hogy a gyerekek segítettek Blacknek a szökésben, felháborodásában és mérgében elárulta mindenkinek, hogy Remus Lupin vérfarkas.

Az 1994/1995-ös tanévben szervezték meg a Trimágus tusát, amikor Harry Potter nevét valaki bele tette a Serlegbe. Piton professzor nem hitt Harrynek, amikor a fiú azt állította, hogy nem ő jelentkezett a tusára. Ebben a tanévben szerez Harry Potter tudomást Piton professzor halálfaló múltjáról, de Dumbledore megnyugtatja, mondván biztos a férfi hűségében, habár ennek okát nem árulja el.
Piton professzor hamar észrevette, hogy a karjába égetett Sötét jel egyre erősödik, egykori halálfaló társa, Karkaroff is tesz róla említést, félve a Sötét Nagyúr haragjától. Év végén, Lord Voldemort visszatérése után Dumbledor és McGalagony professzor társaságában ő tör be Barty Kupor (az ál Rémszem Mordon) irodájába, hogy megmentse Harry Pottert, később pedig megmutatja Caramell Mágiaügyi miniszternek a Sötét jegyét, ezzel próbálva bizonyítani, hogy a Sötét Nagyúr visszatért.

Az 1995/1996-os tanéve alatt Piton professzor megpróbál segíteni Harry Potternek okklumenciát tanítani, hogy a fiú képes legyen Voldemort Nagyúrral való mentális kapcsolatának irányítására. Egyikük sem képes azonban előítéletein és ellenérzésein felülkerekedni, az óráknak pedig végeszakad miután a fiú engedély nélkül belenéz Piton professzor merengőben tárolt emlékeibe. Mindezek ellenére Harry Potter év végén Piton professzorhoz fordul segítségért, amikor úgy hiszi, hogy keresztapját elrabolták. A bájitaltan professzor a körülmények miatt úgy tesz, mintha nem értené mit akar a fiú mondani, de azonnal értesíti Dumbledore-t és a Rendet, amint lehetősége adódik rá.

Az 1996/1997-es tanév különösen nehéz volt Piton professzor számára. Még a nyári szünidő alatt megszeghetetlen esküt tesz Narcissa Malfoynak arra, hogy segíti Dracot feladata teljesítésében. Mindezt azért vállalja, hogy kiderítse mit is kell a fiúnak tennie, illetve, hogy Bellatrixnak bizonyítsa a Sötét Nagyúr iránti hűségét. Később értesül azonban arról, hogy Draconak azt parancsolta a Nagyúr, hogy ölje meg Dumbledore-t. Az igazgató úr a nyáron súlyosan megsérült, haldoklott, így arra kérte Piton professzort, hogyha eljön az idő, ne hagyja, hogy Dracoból gyilkos váljon, ölje meg inkább ő. A professzor sokáig nem egyezik bele, egyrészt mert megkedvelte az igazgatót, másrészt pedig azért mert tudta, hogy ezzel a tettel semmi esélye nincs arra, hogy a háború után újra beilleszkedjen a varázsló társadalomba. Mindezek ellenére végül elvállalja a feladatot, de mindez fájdalmat okoz neki.

Albus Dumbledore halála és Voldemort felemelkedése után Perselus Piton egyre jelentősebb szerepet töltött be. Ő az, aki elárulja Harry Potter indulásának pontos dátumát Voldemortnak, majd ő adja Mundungusnak a hét Harry ötletet. A Rendet megtámadják a halálfalók, amikor a fiút próbálják biztonságos helyre vinni, a küzdelem során Piton professzor véletlenül levágja George Weasly fülét, amikor egy másik halálfalót próbált megcélozni.
Az 1997/1998-as tannév alatt Piton professzor válik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatójává, két halálfaló, Alecto és Amycus Carrow pedig szintén csatlakoznak a tanári karhoz. Piton professzor a tanév alatt mindent megtett ahhoz, hogy diszkréten védje a diákokat és visszafogja a Carrow testvéreket. A professzor végig konzultál Dumbledore portréjával, továbbra is kap tőle utasításokat. Ő kérte például arra, hogy adja oda Griffendél kardját Harry Potternek úgy, hogy az ne tudja meg, ki is segített neki (hiszen a fiú nem látta volna szívesen Dumbledore meggyilkolása után, illetve veszélyes lett volna, ha Voldemort Nagyúr meglátja a fiú elméjében, hogy a bajitaltan tanár segített neki). A kardot egy fagyott tavacska aljára helyezte, és őz patrónusa segítségével csalta oda Harryt.
Neville Lognbottom szerint a tanév alatt alig látták Piton professzort. ennek oka vagy az, hogy végig az igazgatói irodában tartózkodott, vagy pedig hogy minden szabadidejét azzal töltötte, hogy a triót szemmel tartsa. A diákok természetesen nem kedvelték az új igazgatót, a feloszlatott Dumbledore serege újra összeállt Ginny Weasley, Luna Lovegood és Neville Longbottom vezetésével.
Amikor Harry Potter visszatért a kastélyba, a Carrow testvérek a Sötét jegy segítségével szóltak a Sötét Nagyúrnak, Piton professzor pedig McGalagony professzortól kért felvilágosítást a fiú hollétéről, a Griffendél házvezetője azonban letámadja. A többi hézvezető tanár is megérkezik, így Piton professzor inkább a menekülést választja.

A roxforti csata alatt Voldemort magához hívja Pitont a Szellemszállásra. Elmagyarázza neki, hogy úgy gondolja, hogy mivel ő ölte meg Dumbledore-t, ő a bodza pálca valódi ura. Piton megpróbálja megmagyarázni, hogy nem így van, de a Nagyúr parancsot ad Nagininek, aki megharapja, halálos sérülést okozva a férfinak. Halála előtt azonban még van ideje a legfontosabb emlékeit átadni Harry Potternek, a fiú ez alapján érti meg, kihez volt a férfi valóban hűséges, és hogy mi lesz a feladata, hogyan tudják megnyerni a háborút.

Perselus Piton portréja nem került ki automatikusan az igazgatói iroda falára, hiszen elhagyta hivatalát, amikor a roxforti csata előtt elmenekült. Harry Potter azonban kibékülése jeléül elintézte, hogy a festményt mégis kitegyék a falra. Tisztelete újabb jeléül pdig középső fiát is róla nevezte Albus Perselus Potternek.

Perselus Piton halála után Rita Vitrol megjelentetett róla egy könyvet, amelynek címe Piton: Gazember vagy Szent?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése