2017. január 15., vasárnap

Apa & fia

Eredeti cím: Chichi Kogusa (ちちこぐさ)
Francia cím: Père & Fils
Fordító: Géraldine Oudin
Kiadó: Éditions Ki-oon
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978 235 592 952 6












A manga Torakichi és Shiro történetét mutatja be. Torakichi házaló gyógyszerész, így nem sok ideje marad a családjára. Amikor azonban szeretett felesége elhuny és maga után hagy egy két éves kis fiút, Torakichi a fájdalmában és kétségbeesésében lemond fia neveléséről és nővérénél hagyja. Két évvel később azonban rájön mekkora hibát követett el, és úgy dönt, hogy magához veszi a négy éves Shirot. Együtt beutazzák Japánt és szépen lassan megismerik egymást.

Azt hiszem nem kell sokkal többet elmondanom a történetről ahhoz, hogy értsétek miért is szeretem annyira ezt a sorozatot. Torakichi az első kötetben azt sem tudja mit kezdjen a gyermekével, csak annyit tud, hogy szereti. Nem gondolt bele, hogy nem lesz könnyű egy gyászoló négy évessel gyalog bejárni az országot, nem tudja miért kisfia miért sír olyan sokat, miért nem tudja átaludni az éjszakákat, hogyan tudná megnyugtatni, és hogyan lehetne jó apa. Nem ért hozzá, fogalma sincs semmiről, de azért megpróbálja, sőt, mindent megtesz ami hatalmában áll ahhoz, hogy boldoggá tegye Shirot. 
Fantasztikus karakterfejlődésen megy át apa is, fia is a kötetek során. Lassan kezdik megismerni, megérteni egymást, ami mindkettejüknek segít megküzdeni a gyásszal. Megtanulják, hogy számíthatnak egymásra, bízhatnak a másikban. Gyönyörű látni ahogy Shiro fejlődik, tanul és egyre magabiztosabbá válik, ahogy egyre biztosabb, hogy többet nem fogják elhagyni. És megható Torakichi igyekezetét látni, hogy jó apja legyen a négy éves kisfiúnak.

A két főszereplőn kívül tömérdek másik is megjelenik a történet során. Ott vannak Torakichi ügyfelei, akik mindig vendégül látják a két utazót, és akik tele vannak jó (gyakran kéretlen) tanácsokkal a gyereknevelést illetően. Az utazás minden állomása fontos leckét tartogat a kis család számára, amit gyakran azokon a szereplőkön keresztül tanulnak meg, akikkel útjuk során találkoznak.
Ott van Torakichi családja: a nővére (az ő családja) és a bátyja, akik imádják Shirot, és nagyon aggódnak értük. És ott vannak Torakichi bolond kollégái, akik esetében nem értem hogyan bízhatnak rájuk bármilyen felelősséggel járó munkát. De legalább viccesek...

A történet tele van szeretettel, törődéssel, olvasása frissítő hatású, olyan mint egy nagy anyai ölelés. Én egyszerűen imádom ezeket a kedves mangákat, amelynek olvasása után az ember úgy érzi, újult erővel vághat neki az életbe. Ilyen a Love*Com, és a Barakamon is, de az Apa & Fia két szereplője az, aki igazán közel áll a szívemhez.

Franciául jelenleg 5 kötet kapható, de nagyon remélem, hogy hamarosan megjelenik a folytatása is, és tovább élvezhetem ezt a szívet melengető történetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése