2016. december 5., hétfő

Hogyan ajándékozzunk könyvet annak, aki nem szeret olvasni

Korábbi bejegyzésemben arról írtam, hogyan is okozhatunk örömet egy könyvmolynak, de a probléma a másik irányban is felmerülhet. Egy igazi könyvmoly mindenképpen könyvvel akarja meglepni közeli hozzátartozóit, akkor is, ha az illető nem szeret olvasni. Hogyan találjuk meg mégis a legmegfelelőbb könyvet számukra?


    1. Nem létezik "A Könyv"

Ami ebben a témában szerintem a legfontosabb az, hogy nem létezik egy olyan könyv, ami mindenkit olvasásra késztetne. Gyakran találkozom a következő kérdéssel a molyon, vagy más könyves oldalakon: "mi az a könyv, amivel xy-t rávehetem az olvasásra?" vagy "mi az a könyv, ami tökéletes ajándék volna egy olyan ember számára, aki ritkán olvas?"
A tökéletes könyv egy tévhit. Nincs egy, vagy 10 ilyen könyv, ebbe bele kell törődnünk, hiszen mindenki más, így ahány ember, annyi ízlés.


    2. Nem minden arany, ami fénylik... vagy mégis?

Akár érdekli őt a téma, akár nem, egy unalmas, csúnya könyvborító bizony elveheti a kedvét az olvasástól. Egyetértek azzal az általánosan elfogadott nézettel, miszerint könyvet ne a borítója alapján ítélj meg, de valljuk be, sokan mégis így tesznek. Ha valaki nem szeret olvasni, akkor mégis mi alapján ítél meg először egy könyvet? Bizony, a borítója alapján. Válassz tehát egy olyan könyvet, amely nem csak érdekes olvasmányt, de kellemes látványt is nyújt. Az ajándék ugyanis csak akkor arathat sikert, ha már első látásra felkelti az illető érdeklődését. A könyv nagyon könnyen felkerülhet a polcra, és ugyanolyan könnyen meg is lehet róla feledkezni.


    3. Figyelj oda

Ha hozzád közelállónak, vagy angyalkázás keretében keresel megfelelő ajándékot, a legfontosabb az, hogy figyelj oda arra a személyre, akinek könyvet keresel. Mi az a visszatérő téma, amelyről folyton beszél? Mit csinál szabadidejében?
A tökéletes könyv kiválasztásához fontos ugyanis, hogy jól ismerd a másik érdeklődési köreit, hobbijait. Válassz egy olyan regényt, amely passzol ezekhez, például:

- Szereti az úszást? Ajánlom Székely Éva Sírni csak a győztesnek szabad című visszaemlékezését.
- Szereti a kutyákat? Ajánlom Magos Judit Demény ​– Most én ugatok című regényét.


    4. A méret számít

Az emberek gyakran azért nem szeretnek olvasni, mert unalmasnak tartják, álmosítónak, nem tudnak annyi ideig egy dologra figyelni, vagy egyszerűen azért, mert nincs rá elég idejük. Ha 500 oldalas könyvvel ajándékozod meg az ilyen embereket, ne csodálkozz azon, ha tettetett örvendezés után a könyv felkerül a polcra és többet nem is nyúlnak hozzá. Válassz rövid regényt, amelyben a betűk nem túl aprók és a sorköz is kellemes olvasási élményt garantál, esetleg képek teszik még színesebbé a történetet. Nem mindenki olyan edzett, mint te, hogy fenntartás nélkül belevághasson a Háború és békébe.


    5. Segítséget kérni nem szégyen
Nem tudhatsz mindent az illető érdeklődési köreiről, illetve nem ismersz minden témába vágó regényt sem. Ilyenkor ne félj segítséget kérni másoktól. Kérdezd meg az illető párját, a többi kollégát, vagy a szüleidet, hátha több információval szolgálhatnak. Ha már megvan, hogy milyen témában keresel könyvet, akkor nyugodtan kérdezd meg a könyvesbolt eladóit, hogy mit ajánlanak, illetve internetes fórumokon is rákérdezhetsz (pl. Moly.hu "Mit olvassak" zónája).


    6. Ne sajnáljuk az időt

Mindez elég sok kritérium, így bizony beszűkül a lehetőségek száma, de ne keseredj el! Amennyi időt amúgy is el tudsz tölteni egy könyvesboltban, amikor magadnak veszel könyvet, annyit szánj akkor is, amikor másnak keresel egyet. Megéri, mert nincs nagyobb öröm, mint mikor az általad ajándékozott regény elnyeri a másik tetszését.



Remélem, hogy ez a pár kritérium támaszt nyújt majd a megfelelő ajándék kiválasztásában. Az egyik legfontosabb tényleg az utolsó pont: szánj időt a keresésre, ne kapkodd el a választást. Könnyű a népszerű könyvek polcáról lekapni valamit, de ha igazán szeretnéd, hogy tetsszen a könyv, és ha azt akarod elérni, hogy az illető többet olvasson, akkor biztosra kell menned. Figyelj oda arra, miket szeret csinálni, mennyi ideje van az olvasásra, és garantáltan jól döntesz majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése