2016. december 2., péntek

A boltkóros útra kel

Eredeti cím: Shopaholic Abroad
Szerző: Sophie Kinsella
Fordító: Béresi CsillaKiadó: Libri
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978 963 310 460 6















Fülszöveg: Az ​​Egy boltkóros naplójából megismert Becky Bloomwood immár ismert pénzügyi tanácsadó, aki saját tévéműsorral büszkélkedhet. Csinos, okos, rendszerető, aki szinte mindennek ellen tud állni, csak a kísértésnek nem. A megfontolt pénzügyi szakemberből ugyanis – belépve egy női divatüzletbe – a másodperc töredéke alatt pénzügyi analfabéta válik, aki szíve szerint még a bolti eladót is a kosarába tenné, ha akciós lenne.
Amikor a lány szerelme, Luke, a tehetséges üzletember New York-ban nyit irodát, Becky is vele tart, és míg Manhattan tárt karokkal fogadja az álompárt, Becky lassan a Fifth Avenue teljes kínálatát szerény otthonuk hálószobájában halmozza fel. Mi lesz, ha otthon megtudják, hogy a pénzügyi tanácsadó menthetetlenül eladósodott? És melyik vállfáról lehet leakasztani sürgősen egy jóakarót, aki gazdag, gáláns, és teljesen elment az esze?

Sophie Kinsella soron következő Boltkóros regényében a világ legdrágább és egyben legfeleslegesebb üzleteinek világába kalauzolja el rajongóit. Az imádnivaló, de mániákus vásárló Becky ismét kínos helyzetben találja magát, és ezúttal élete nagy szerelmét is magával rántja a boltkórosok poklába.

Forrás: https://www.maxkirsten.com/workaholism/

Vélemény: Ez a könyv a "Boltkóros" sorozat második kötete. Ahogyan az előző, úgy ez is első szám első személyben íródott múlt időben, a főszereplő, Rebecca Bloomwood szemszögéből, amolyan memoár szerűen. A történet továbbra is a korábban jól bevált humorral operál: helyzetkomikum és abszurd humor.

A történet néhány hónappal az előző kötet utolsó történései után veszi fel a fonalat. Amint az első regény utolsó oldalaiból kiderül, Rebecca távol áll attól, hogy kigyógyuljon szenvedélybetegségéből, de új televíziós állásának hála sikerült kifizetnie minden tartozást... hogy újabbakat halmozhasson fel. A baj csak az, hogy a kedves és türelmes Dereck Smeath nyugdíjba vonul, a helyébe lépő új igazgató pedig nem olyan elnéző mint elődje volt.
Annak ellenére, amit a fülszöveg állít, ebben a regényben nem költöznek New York-ba, csupán két hetet töltenek ott, de tény, hogy a cselekmény nagy része a Nagy Almában játszódik. Becky és Luke együtt utaznak oda, így tehát jobban megismerkedhetünk a férfival, akiről kiderül, hogy maga sem tökéletes. Ha Rebecca vásárlás függő, akkor Luke munkafüggő, és természetesen egyik sem ismerné el, hogy valami nincs rendben.

A munkafüggőség (workaholism) is komoly pszichológiai zavar, amely ugyanolyan káros hatással lehet az ember egészségére és magánéletére, mint bármely más szenvedélybetegség.
"A workaholic is a work-obsessed individual who gradually becomes emotionally crippled and addicted to power and control in a compulsive drive to gain approval and public recognition of success." (Forrás: Psychology Today)  
Vagyis a munkafüggő egy olyan egyén, aki a munka megszállotja, a siker és elismerés kényszeres hajszolásában pedig fokozatosan érzelmi nyomorékká válik, illetve a hatalom és az irányítás rabjává. A sok munkával eltöltött óra tehát csak egyike a sok tünetnek, de a többi is elég lenne ahhoz, hogy tönkre tegyen egy párkapcsolatot vagy családot. Hiszen a munkamániások a tervek és elvégzendő feladatok elvégzésének, különböző célok elérésének köforgásában élnek, számukra semmi más nem számít igazán. A munkafüggőség gyakran gyerekkori traumához köthető, általában egy családtag halál, az egyik szülő betegsége, a szülők elválása válthatja ki, illetve a eredmény központú családban való nevelkedés. Milyen érdekes, hogy ezek közül kettő is igaz Luke-ra: biológiai édesanyja kiskorában elhagyta őt és az apját, illetve csakis az emberek társadalmi helyzete alapján ítéli meg másokat. Teljesen nyilvánvaló, honnan fúj a szél, Rebecca is látja a problémát, de Luke, mint a legtöbb szenvedélybeteg, tagadásban él.

A regény többsége tehát a két függőség problematikáját dolgozza fel. Megismerkedhetünk tehát mindkét szereplő saját és közös problémáival, kettejüknek meg kell tanulniuk elfogadni egymást hibáikkal együtt, a kérdés az, hogy sikerül-e.
Nekem nagyon tetszett, hogy betekintést nyerhettünk végre Luke életébe is, láthatjuk hogyan dolgozik, megismerhetjük a céljait, illetve bele pillanthatunk cége működésébe is. Az izgalom forrása már nem csak Becky tartozásainak rendezéséből fakad, hanem Luke üzleti kísérletéből is. Mindkét szereplőnek teljes szívből szurkol az ember, hiszen a maguk módján szerethető, kedves személyek ők.

A regény teret enged egy kis feminizmusnak is, ami szintén nagyon tetszett. Becky betelefonálós műsorában ismeri meg Enidet, akit a nyugdíjas férje arra akar rávenni, hogy hagyja ott az állását. Enid azonban imádja a munkáját, nehéz szívvel hagyná ott, így Becky meggyőzi, hogy ne tegye, hiszen joga van ahhoz, hogy azt tegye, amit szeretne. Tudom, apróság, de mivel szívügyem a téma, jól esett ezt a jelenetet olvasni.

Nekem tehát összességébe véve ez a második kötet is nagyon tetszett. Érdekesség, hogy a 2009-ben megjelent "Egy boltkóros naplója" című film sokkal inkább ezen a könyvön alapul, nem pedig az elsőn. Rengeteg ismerős jelenettel találkoztam így olvasás közben, de ez egy kicsit sem zavart, hiszen gyakran máshogy végződtek, mint a mozi változatban, Ebben az esetben is igaz, hogy sokkal kevesebb ciki jelent van a regényben, mint a filmben, így előbbi még most is sokkal jobban tetszik.

Ha tetszett az első könyv, akkor mindenképpen ajánlom neked ezt a részt is, mert méltó folytatásnak bizonyult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése