2016. február 15., hétfő

Charlotte Brontë

Charlotte, a Brontë testvérek közül talán a leghíresebb, 1816. február 21-én született a yorkshire-i Thorntonban, egy ír anglikán pap, Patrick Brontë és felesége, Maria Branwell hat gyermeke közül harmadikként.

Patrick és Maria házassága szerelmi házasság volt, talán ennek köszönhető, hogy hat éven keresztül majdnem minden évben született egy gyerekük. A nagy család boldogságának azonban vége szakadt, amikor 1921-ben Maria meghal, hat árvát hagyva szegény férjére. Patrick nagyon szerette gyermekeit, de hamar rájött, hogy egyedül nem bír velük, így a négy idősebb lányát, Mariát, Elizabethet, Emilyt és Charlotte-ot a Cowan Bridge-i Clergy Daughters’ iskolába, egy papi gyermekek számára létesített jótékonysági intézetbe küldi. A mostoha körülmények, a szegényes, rideg környezet valamennyiük egészségét kikezdi. A két idősebb nővért halálos betegen viszik haza az iskolából, és a következő évben mindketten meg is halnak tuberkulózisban. Charlotte később erről az iskoláról mintázza Lowoodot Jane Eyre című művében. A regénybeli Helen Burns nővérének, Mariának az emlékét őrzi.

A nevelésük innentől leginkább otthon zajlik, a lányoknak szabad hozzáférést biztosítottak könyvekhez, illetve az újságot is együtt olvashatták. A nagy szabadság egy kis isten háta mögötti faluban megtette hatását a gyermekek fantáziájára, akik idejük nagy részét az általuk kitalált világokban játszódó történeteik finomításával töltötték.
Patrick Brontë azonban nem volt gazdag ember, a lányok fiú testvére, Branwell pedig nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. A lányoknak tehát állást kellett találniuk nevelőnőként, vagy tanítónőként. Több sikertelen próbálkozás után Charlotte úgy döntött, saját iskolát kell nyitniuk, a siker érdekében azonban szükség lesz nyelv oktatásra is. A szükséges tudás elsajátításához Belgiumba, Brüsszelbe utaznak. Emily és ő először tíz hónapot töltenek ott (nagynénjük halála miatt haza kell utazniuk 1842-ben), majd Charlotte egyedül egy évre visszatér, mert beleszeretett az iskola igazgatójába (ez ihlette Az angoltanár című regényét).

1845 a kudarcok és a sikerek éve. Az iskolaalapítás nem sikerül, egyetlen tanítvány sem jelentkezik. Branwell alkoholfüggősége legyengíti amúgy is beteges szervezetét. A lányok ekkor úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak az írással. Első kötetüket együtt állítják össze, saját költségen megjelentetik, de nem lesz sikere. Nem adják fel azonban, hiszen mind hárman rájöttek, ez az amit igazán szeretnek csinálni, így első regényeik megírásába kezdenek. Charlotte regény, Az angoltanár nem lelkesíti a kiadókat, testvérei regényeit azonban azonnal elfogadják. Ekkor kezd bele legsikeresebb műve, a Jane Eyre megírásába, amely hamar lekörözi húgai szerzeményeit 1847-es megjelenése után.
A testvérek azonban nem sokáig élvezhették sikerélményeiket, 1848 szeptemberében meghal Branwell, majd decemberben Emily, akit Charlotte mindenkinél közelebb érzett a szívéhez, a következő év májusában pedig Anne következik. Charlotte 1855. március 31-én, esküvője után kilenc hónappal, terhessége alatt meghal.

Patrick Brontë 1861-ben, 84 évesen hunyt el. Túlélte a feleségét és összes gyermekét.

(Forrás: Wikipédia, ekultura.hu, Brontë Country: The Story of Emily, Charlotte & Anne Brontë, In search of the Brontes)


Magyarul megjelent művei

A Stancliffe-fogadó / Henry Hastings kapitány
Az angoltanár
Caroline Vernon
Mina Laury / Napi események
Shirley
Villette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése