2015. november 11., szerda

Fanfiction

Az ember megszokta, hogy regényeket olvas, és gyakran megfeledkezik arról, hányféle műfaj is létezik. Történelmi, fantasy, sci-fi, romantikus, és még sorolhatnám... Na de mi van, ha kedvenc regényünknek vége, mi pedig telhetetlenül vágyunk továbbra is az eredetihez közeli élményre? Az ember keresi a hasonló történeteket, megkérdezi a moly ajánlóban, hogy ki tud ugyanolyan regényről, de egy sem felel meg igazán. Ilyenkor fedezi fel az ember a fanfiction műfaját.

"A fanfiction valamely rendkívül nagy népszerűségnek örvendő műalkotás rajongók általi továbbírását jelenti. Ezekben a művekben hol magát a történetet folytatják, hol csupán az eredeti történet szereplőit mozgatják, az eredeti cselekménytől adott esetben homlokegyenest eltérő történetvezetéssel." (Wikipédia)



Én magam a Harry Potter könyvek olvasása közben fedeztem fel, hogy egyáltalán létezik ilyen. Magyarországon még gyerekcipőben járt a műfaj, de a Merengőn így is elég sok, viszonylag jó művet találhattam, az általam annyira kedvelt világ minden egyes szegletét kihasználva. Egyesek szabadabban nyúltak az alapanyaghoz, mások a végletekig hűek maradtak Rowling műveihez (annyira, hogy folyamatosan újra írták, ahogy megjelent egy újabb kötet).
Mint ebből kiderül, nagy Harry Potter rajongó vagyok - mint sokan mások. Egyszerűen magával ragadott a világ, és a regények sokadik olvasása után sem engedett el. A megjelenések közötti időszakokban azonban nem tudtam mást tenni, mint újra meg újra elolvasni a könyveket. Valami újra vágytam, így hát rávettem magam a fanictionök olvasására.

A legfőbb kérdés az, hogy van-e egyáltalán létjogosultsága ennek a műfajnak, hiszen másolásról van szó. Én azt gondolom, hogy van. A legtöbb történet csak ihletet merít az író által kidolgozott, végtelen lehetőségekben gazdag világokból. Gyakran csak kevés már megalkotott szereplőről szólnak, sőt, van olyan is, amiben csupa új karaktert ismerhetünk meg. Egyes történetek egyenesen epikus méreteket öltenek, több kötetes regények születtek ugyanis ebben a műfajban, a legsikeresebbeket több nyelvre is lefordították a lelkes rajongók. Jelenleg ismertebb írók is kezdték pályafutásukat fanfiction írásával (pl. E. L. James, Spirit Bliss, Görgey Etelka), hiszen nincs is jobb módszere az ártatlan szárnypróbálgatásnak, a megjelentetésüket szolgáló honlapokon ugyanis az írók rögtön el is olvashatják olvasóik őszinte visszajelzéseiket.


Igaz, hogy a rengeteg amatőr író művei közül igazán nehéz megtalálni az alapvető minőségi szempontoknak is megfelelő történeteket. Helyesírási, fogalmazási hibákkal teli, fantáziátlan irományok tömkelege kering az interneten, de ezeket már az első oldal elolvasásával ki lehet szűrni. Az olvasói vélemények alapján, és kitartó kutatással azonban mindig találni egy-két gyöngyszemet. Ilyen szerintem a következő két trilógia: The Sybill's Oracle és a Happy Days in Hell.

A sorozat címe: The Sybill's Oracle
A szerző: pidwidgeon37

A trilógia eredetileg angolul íródott, én azonban franciául olvastam (dark_rogue fordításában). Három kötetből áll, a második és harmadik között pedig egy levelekből, naplóbejegyzésekből álló önálló könyv taglalja a kettő között eltelt időszakban történteket. Írója a kánonhoz lelkiismeretesen ragaszkodók körébe tartozik, éppen ezért nem fejezte be soha az utolsó kötetet. Én őszintén szólva nem bánom, leginkább az első két kötet érdekelt, amelyek Perselus Piton gyermek- és fiatalkoráról szól. Az író próbálta elképzelni, hogyan is vált a hírhedt bájitaltan tanár azzá a - mondjuk ki - szemét professzorrá, akit a könyvekből olyan jól ismerünk.
Az író műveltségét minden egyes oldalon érzékeljük, nem az emelkedettségében, hanem a sok helyen megmutatkozó tudásban. Szépirodalmi utalások, latin közmondások, kémiai folyamatok leírásait találjuk a regényében, amelyek még hitelesebbé teszik a mágikus "tudományos" leírásokat is. Emberi szempontból is érdekes a történet, nem találni benne Mary Sue (tökéletes) karaktert, és teljesen reálisak a szereplők reakciói és a karakterfejlődés.

Itt találod angolul
Itt találod franciául

A sorozat címe: Happy Days in Hell
A szerző: Enahma

Ez is trilógia, eredeti verziója szintén angol nyelvű, de érdekesség, hogy szerzője magyar. A regényeket később több nyelvre is fordították, magyarra és franciára is, így a hazai közönség is élvezheti ezt a fantasztikus történetet.
Két főszereplője Perselus Piton és Harry Potter. A fiút elfogja Voldemort, Piton meg akarja menteni, de sikertelenül, így mindketten a Sötét Nagyúr börtönébe kerülnek, ahol több hetes kínzás vár rájuk. Vagyon hogyan reagálnak egy ilyen veszélyes helyzetben, amelyben egymásra utalva kell túlélniük. Vajon képesek lesznek megbízni egymásban? Félreteszik az egymás iránt érzett negatív érzelmeket?
Fantasztikus történetvezetés, meglepő fordulatok, érdekes, mély, rétegelt karakterek és reális karaktervezetés. Pszichológiailag is megállja a helyét (mondom én, a szaktudás teljes hiányában), hihetően alakulnak a dolgok a két szereplő között.
Mi sem bizonyítja jobban az író tehetségét, minthogy saját négy kötetes sci-fi regénye jelent meg, amely még ennél a fanfictionnél is jobb. Mindenkinek melegen ajánlom a Csodaidők sorozatot, ha tetszett a "Boldog napok a pokolban", ha nem.

Itt találod magyarul
Itt találod angolul

Amiket még szeretek, de nem olyan jók, mint a fent említett két történet:

- Perselus Piton és a Holdliliom: kellemes, könnyed romantikus történet. A sok felkiáltójel és a kiforratlan stílus azonban ront egy kicsit az élvezeten. Mary Sue-ra vigyázz! Befejezett történet.
- Forrón akár a halál (Figyelem, fizikai és nemi erőszak!): Csak erős idegzetűeknek. Bellatrix Lestrange és Voldemort kapcsolatáról szól. A témából adódóan sok benne a kínzás és gyilkosság, a történet ráadásul befejezetlen.
- Bellatrix Black (Figyelem, fizikai és nemi erőszak!): Csak erős idegzetűeknek. Bellatrix Lestrange és Voldemort kapcsolatáról szól. A témából adódóan sok benne a kínzás és gyilkosság. Befejezett történet.
- Lendoren: Francia nyelvű romantikus történet Perselus Piton és Hermione Granger főszereplésével. Mary Sue karakter akad bőven, de azért olvasható.
- A Weasly testvérek: (Az eredeti cím: Amit tudunk, és amit titkoltak - avagy így cseperedett fel Weasleyék két szemtelen gyermeke) Aranyos, vicces, rövid, befejezett történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése