2015. február 12., csütörtök

Csodaidők

Író: Raana Raas (Görgey Etelka)
Sorozat címe: Csodaidők
Kiadó: Animus kiadó

1. Az ogfák vöröse
Kiadás éve: 2006
ISBN: 963 971 508 5

2. Kiszakadtak
Kiadás éve: 2006
ISBN: 978 963 971 581 3

3. Árulás
Kiadó: Shremeya
Kiadás éve: 2009
ISBN: 978 963 0674 706

4.Hazatérők
Kiadó: Shremeya
Kiadás éve: 2010
ISBN: 978 963 0674 706




Fülszöveg: A Csodaidők világa különös, futurisztikus, gazdag fantáziával megalkotott világ. Amikor azonban átlépünk ebbe a világba - ahol már több bolygón él az emberiség - sok mindent találunk ismerősnek. Mi még ugyan nem utazunk naprendszerek között, nem lépdelünk narancsszín gyepen, nem ismerjük a hármdimenziós sakkot vagy a holokapcsolat döbbenetes lehetőségeit, de jól értjük az árvaházban növekvő Judy vágyait, a zsarnoki apa ellen lázadó Yaan indulatát s Giin, a tekintélyes közösségi és szellemi vezető vívódásait. És ismerős a hagyományőrzés fészekmelege, a fiatalok forrófejűsége, a nagypolitika boszorkánykonyhája is.
A Csodaidők nagyregény; egy családé is. Észrevétlenül ragad magával ez a világ, sodróerejű cselekményével, fantasztikus lüktetésével.

Vélemény: Annyira jó, hogy ha nem ismertem volna a szerzőjét mielőtt megjelentek a könyvei, nem gondoltam volna, hogy magyar az illető. Eta korábban is hihetetlen érzékkel tudta a legbonyolultabb emberi érzéseket is írásba foglalni úgy, ahogy csak kevesen. Ebben a regénysorozatban is megvillogtatja tudását. A történet egyszerűen tökéletes, a szereplők sokrétűek, valóságosnak érezzük őket a hibáikkal és jó tulajdonságaikkal. Kötődünk hozzájuk, hiszen annyira tökéletesek tökéletlenségükben is.
A regény a Raas család történetének alakulását követi nyomon onnantól, hogy új tag csatlakozik hozzájuk, Judy. Kirobban a háború, ami a család tagjait elszakítja egymástól, talán nem is harcolhatnak majd egy oldalon. Mi győz majd: a család iránt érzett szeretet, vagy a viszályok?
Fejezetenként más-más szereplő nézőpontjából figyelhetjük meg a történet alakulását. Olvastam már ilyen szerkezetű regényt és bevallom, korábban nagyon utáltam az ilyet, de Eta olyan jól csinálja, hogy a szereplők váltogatása nem zökkent ki, sőt, a regény szempontjából sokkal érthetőbbé tesz mindent, hiszen lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a különböző szereplők főbb motivációit.
Szeretnék bővebben mesélni róla, de már olyan régen olvastam, hogy nem merem megtenni, hátha hibázom valahol. Mindenképpen meg akartam azonban osztani veletek is ezt a fantasztikus sorozatot, mert úgy érzem egyike a leginkább alulbecsült magyar regényeknek. Tessék elolvasni, mert fantasztikus élményben lesz részetek.

"Mindenkit, aki valami különlegesre, másra, tartalmasra vágyik, csakis arra tudok biztatni, hogy vegye meg és olvassa el ezt a könyvet. Mert igazi remekmû, és ha van egy csepp igazság, néhány éven belül a képzelet irodalmának legjobb magyar alkotásai között fogják számon tartani. Ahogy én meg még jó páran már most is." (Uzseka Norbert - ekultura.hu)

A könyv honlapja: Csodaidők, könyv a jövőből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése