2015. augusztus 24., hétfő

Old Friends and New Fancies: An Imaginery Sequel to the Novels of Jane Austen

Író: Sybil G. Brinton
Fordító: Jean-Yves Cotté
Francia cím: De Darcy à Wentworth
Eredeti cím: Old Friends and New Fancies: An Imaginery Sequel to the Novels of Jane Austen
Kiadó: Bragelonne - Milady
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978 281 121 474 6

















Fülszöveg: Publié pour la première fois en 1913, ce livre est la toute première fan-fiction écrite dans l'univers de Jane Austen.
Alors que les Darcy se rendent à Bath pour y passer la belle saison, ils vont croiser et rencontrer les héros des autres romans de Jane Austen d'Emma au capitaine Wentworth... Mais les diverses conjectures amoureuses mènent à la formation de nombreux couples qui devront affronter les inévitables difficultés avant de connaître le parfait amour.

A CBC képe


Vélemény: Ez a regény Magyarországon még nem jelent meg, és őszintén szólva nem értem, hogy miért. Egyike az általam olvasott legjobb Jane Austen fanfictionnek/folytatásnak, mert a szerzőnek sikerült eltalálnia a híres írónő hangvételét, stílusát. A regényt először 1913-ban publikálták, tehát nem mai gyerek.

Ahogy a fülszöveg is jelzi, ebben a regényben lehetőségünk van Jane Austen minden ismertebb szereplőjével találkozni, akik a szűk nemesi kör természetéből adódóan természetesen mind ismerik egymást, legalább hallomásból. Persze ez rengeteg embert jelent (összesen 39-et), szerencsére azonban nem játszik mindegyik fontos szerepet, néhányat például csak megemlítenek. Ennek ellenére is soknak éreztem, főleg a regény elején. Rengeteg jól és kevésbé jól ismert karaktert említenek az első néhány fejezetben, az ember lánya meg csak kapkodja a fejét, hogy akkor most ki, hol, mikor és hogyan. Szerencsére ez a tobzódás enyhül, amint szereplőink elhagyják Bath városát (a 108. oldalon a 472-ből), így rögtön élvezhetőbbé válik a történet is.

A történet főszereplői:

Georgiana Darcy
Mrs. Darcy
Kitty Bennett
Fitzwilliam ezredes
William Price
Miss Mary Crawford

Más fontosabb szereplők:

Mrs. Emma Knightley
Mrs. Jennings
Mr. Wentworth
Mr. Tom Bertram
Lady Catherine de Bourgh

Jane Austen regényeihez képest két nagyobb újítást is tartalmaz ez a könyv. Az első, hogy nem csak egy, hanem több szereplő szemszögéből követhetjük a történéseket, nevezetesen: Mrs. Darcy (leánykori nevén Elizabeth Bennet), Georgiana Darcy, Fitzwilliam ezredes, William Price (utóbbit csak ritkán). A második pedig, ahogy a felsorolásból is láthatjátok, férfi szereplők szemszögét is megismerhetjük. Mindenképpen szükséges volt mindkettő, hiszen a történet főszereplői ők, a regény pedig igen hosszú, több szálon is fut, három pár megismerkedésének és szerelmének alakulását követhetjük benne nyomon.

Jane Austen stílusához hűen a társadalmi és személyes emberi viselkedések képszerű bemutatása jellemző a regényre, a mesélő megszólalása a történet elején és végén, illetve a lezárás. Imádom az írónő regényeit, de soha nem voltam kibékülve azzal, ahogyan a történeteit lezárja. A Büszkeség és balítéleten kívül, minden esetben hosszú, bonyolult konfliktusokkal telített emberi sorsokat láthatunk, amelyeket aztán néhány oldal alatt old meg. Most is ez a helyzet: alig hittem el, amikor már a 400. oldalon jártam, csupán 72 maradt hátra, és még mindig nem láttam a fényt az alagút végén.
Ennek ellenére azonban nagyon élveztem a könyv olvasását, tényleg olyan érzésem volt, mint ha Jane Austen egy regényét tartanám a kezeim között. Élvezetes történet, érdekes,konfliktusoktól gazdag történet, bár várható végkifejlet, tempós történetvezetés. A szereplők száma miatt elég hosszú lett, de egy pillanatig sem untam, egyszer sem akartam letenni a könyvet.

Mindenképpen ajánlom, hogy szerezze be angolul, franciául, vagy bármely más nyelven, ha Jane Austen rajongó vagy, és kíváncsi lennél hogyan is alakulhatott kedvenc szereplőid sorsa. Sybil G. Brinton a Jane Austen által említett, és az A Memoir of Jane Austenban (James Austen-Leightől) is található források alapján dolgozott, és gyönyörű munkát végzett. Kellemes nyári olvasmánynak bizonyult, még ha az időjárás nem is volt ebben partner.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése