2015. július 16., csütörtök

Disney Book Tag

Disney karakterek/történetek jellemzőivel rendelkező könyvszereplőket/könyveket kell ebben a book tagben azonosítani. Kíváncsi vagyok, egyetértetek-e választásaimmal.


1. Ariel, a kis hableány: egy olyan szereplő, aki kikerül megszokott környezetéből

Szerintem nagyon illik ez a leírás Jacob-ra, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei könyvsorozat főszereplőjére. Hirtelen kiderül, olyan világban él, ahol különleges képességekkel rendelkező személyek is léteznek, akaratán kívül pedig belekeveredik az őket érő kalandokba. Eleinte nagyon nehezen tudja csak elfogadni ezt az új valóságot, nem tudja hogyan viselkedjen és álljon hozzá a történtekhez.



2. Hamupipőke: egy olyan szereplő, aki komoly átalakuláson esik át

Rengeteg példa jut eszembe, hiszen a legtöbb regénynek középpontjában általában éppen ilyen átalakulások állnak: az egyszerű, mindennapi emberből valamilyen módon hős lesz. Senki nem olvasna el egy olyan regényt, amelynek főszereplője semmit nem fejlődik, hiszen ehhez az kell, hogy ne történjen vele semmi.
Leginkább azokat a regényeket szeretem, amelyekben a főszereplő komoly erőfeszítéseket tesz saját sorsának megváltoztatására. Legjobb példák szerintem a következők:
- Jean-Christophe Rufin: Le grand Coeur. A történet főszereplője egy kereskedő fia. Saját képességeinek és intelligenciájának köszönhetően élete végégre Franciaország leggazdagabb emberévé lesz.
- Anne Golon: Angélique, Marquise des Anges. Miután férjét boszorkányság vádjával elítélik, Angélique szegénységben él, de minden tudását latba véve sikerül újra megteremtenie a kényelmes élet feltételeit, illetve mindent megtesz azért, hogy szeretett férjével újra együtt lehessenek.



3. Hófehérke: egy olyan könyv, amelyben rengeteg különböző szereplő van

Mindenképpen a Végzet ereklyéi sorozat jut eszembe, hiszen rengeteg egymástól nagyon eltérő szereplő találkozik a hat kötetben. Nem csak a fajuk más (árnyvadász, boszorkány, vérfarkas, tündér, stb), hanem személyiségük is mind egyedi, a karakterek nem hasonlítanak egymásra, ennek köszönhetően nem  válik unalmassá az igen hosszú történet.



4. Csipkerózsika: egy olyan könyv, ami altató hatással volt rád

Nagyon nehezemre esett végig olvasni Stendhaltól a Vörös és feketét. Tipikusan olyan könyvről van szó, amit magamtól sosem vettem volna kézben, de kötelező olvasmány volta miatt, nem igen volt választási lehetőségem. Sem a szereplők, sem a történet nem fogott meg.



5. Az oroszlán király: egy olyan szereplő, akinek traumatikus gyerekkora volt

- Mivel nem rég olvastam, először A szürke ötven árnyalata férfi főszereplője jut eszembe: Christian Grey. Spoiler ---> Négy éves koráig bántalmazta őt biológiai anyja stricije, az anyuka prostituált volt és drogfüggő, akinek holtteste mellett feküdt négy napig a kisfiú, mire valaki rájuk nem talált végre. Ha pedig ez nem volna elég, Christiant tinédzser korában molesztálta egy nála idősebb nő. Ha ez nem traumatikus, akkor nem tudom mi lehet az.
- Eszembe jut még Chio-chan, az Egy gésa emlékiratainak főszereplője, akit nővérével gyermekkorában adnak el szülei. Őt egy gésa ház fogadja be, testvére azonban prostituált lesz, majd őt ott hagyva menekül el a városból.



6. A szépség és a szörnyeteg: egy szörnyen hatalmas könyv, amelynek elolvasására nehezen vetted rá magad, de a történetét végül gyönyörűnek találtad

Elizabeth Adlertől a Bűnös gazdagok. Ettől a szerzőtől előtte csak egy könyv tetszett igazán, ez pedig a Nyár Capri szigetén. A Bűnös gazdagok nagyon vastag könyv, aminek elolvasására nagyon nehezen vettem rá magam, csupán anyám győzködése hatására voltam végül hajlandó kézbe venni. Nem bántam meg, gyönyörű, izgalmas történet bontakozott ki, amelynek elmesélésére tényleg szükség volt ennyi oldalra.



7. Aladdin: egy olyan szereplő, akinek kívánságai teljesülnek, akár jó, akár rossz következményekkel járt ez

Lev Grossman A varázslók című regény főhősének egy kívánsága van csupán: bár lenne izgalmasabb, varázslattal átszőtt élete. Kívánsága teljesül, de kiderül, hogy nem olyan fenséges ilyen világban élni. Hiszen mit tegyen az ember, ha bármit megkaphat, amit csak akar? Van így értelme az életnek, ha az embernek nincsenek céljai?



8. Mulan: egy olyan szereplő, aki másnak állítja be magát, mint amilyen valójában

Szerintem a legtöbb romantikus regény férfi főszereplője beleférne ebbe a kategóriába, hiszen mind macsónak állítja be magát, majd kiderül, hogy valójában rém romantikus, kedveskedő emberek. Aztán ott vannak a gonoszok, akik jónak állítják be magukat, hogy átverhessék a gyanútlan főszereplőt (pl. Jágó, az Othelloban). Ha azonban Mulanról van szó, akkor másfajta hazugságra gondolunk.
A Seraphina című könyv főszereplője saját védelme és megélhetése érdekében embernek tetteti magát, habár nem az. Nagyon érdekes történet a másság elfogadásáról és az előítéletekről, amit amúgy mindenkinek melegen ajánlok.



9. Toy Story: egy olyan könyv, aminek szereplőivel szívesen megismerkednél a való életben is

Nagyon kedvesnek találom  a Vándorsólyom kisasszony különleges gyerekei című könyv szereplőit. Mindegyikük egyéniség, többségük kedves és segítőkész. Szívesen találkoznék és beszélgetnék egy jót velük (ha már túl vagyok az ijedtségen).



10. Disney descendants: kedvenc gonosztevőd / zavaros moralitású karaktered

Nem szoktam a gonosz szereplőket szeretni, ezalól egyetlen egy kivétel van: Perselus Piton professzor. Tudom, kiderül, hogy ő is  a jó oldalon áll, de azért ismerjük be, hogy megbocsáthatatlanul bánik a könyv legtöbb szereplőjével, legfőképpen pedig Harryvel (órákon, okklumencia, stb). Nem mondom, hogy a srác könnyen elviselhető, de Piton olyan okkal utálja őt, amiről a fiú nem tehet. A többi diákja iránt tanúsított igazságtalan viselkedés pedig hab a tortán.
Ennek ellenére kedvelem a karaktert, mert összetett, motivációit végül megértjük, ahogyan azt is, miért vált olyanná, amilyennek mi ismerjük. kérdés, hogy ezzel együtt meg lehet-e bocsátani viselkedését... Szerintem nem feltétlenül, sőt, nem is kell. Sok ember él meg tragikus dolgokat, mégsem válnak kegyetlen, szemét tanárokká.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése