2015. július 21., kedd

Irodalmi díjak

Hányszor láttuk már a könyvekre ragasztott idegesítő matricákat, amelyek a könyv különböző díjak által való elismerését kiáltják világgá? Van, aki a matrica miatt veszi meg a könyvet, más pedig azon bosszankodik, hogyan fogja leszedni róla úgy, hogy ne tegye tönkre a borítót. De vajon tudjuk-e, hogy ezek honnan származnak, mit jelentenek?

Irodalmi Nobel-díj
Az irodalmi díj egy olyan díj, melyet olyan szerzőknek adnak, akik valamilyen kiemelkedő művet vagy műveket hoztak létre. A költészettől a regényig számtalan formában szokás irodalmi díjat osztani. Sok díj kifejezetten egy bizonyos kategóriára vagy műfajra koncentrál, míg mások általánosabb kereteket szabnak. A legtöbb irodalmi díj párosul egy díjátadó ünnepséggel és anyagi jellegű juttatással is, amelynek célja az irodalom támogatása. Általában egy (gyakran nonprofit) egyesület által kialakított zsűri ítéli oda a díjat a szerzőknek, egy  másik egyesület felel azonban az anyagi támogatásért: ő állja a díjátadó ünnepség költségeit, a marketing kampányt, a kapcsolatépítést, tőle kapják a nyertesek a pénzjutalmat. Gyakran ez utóbbiról kapja nevét maga a díj is (pl. Orange Prize).

Az írás mindenféle műfajára vannak díjak (költészet, regény, dráma...), több díj pedig egyes műfajokra specializálódik (sci-fi, fantasy, krimi...). Vannak olyan díjak, amelyek konkrét nyelven íródott regények elismerésére koncentrálnak, mint például a Cervantes-díj (spanyol), a Camões-díj (portugál), a Mann Booker-díj, a Pulitzer-díj, és a Hugo-díj (angol).

A legfontosabb nemzetközi irodalmi díjak a következők: irodalmi Nobel-díj (tavaly Patrick Modiano, francia szerzőnek ítélték), Franz Kafka-díj (június elsején derült ki, hogy idén Eduardo Mendoza Garriga, spanyol író kapta), Jeruzsálem-díj (idén Ismail Kadare, albán író nyerte). Olyan irodalmi díjak is léteznek, amelyeknek kifejezett célja az irodalom világában hátrányos helyzettől szenvedők elismerése: például afroamerikaiak (pl. Ernest J. Gaines Award for Literary Excellence és a Hurston-Wright Legacy Award), nők (Baileys Women's Prize for Fiction)... Vannak azonban komolytalan díjak is, amelyek nem a legjobb, hanem a legrosszabb műveket értékelik: például a Literary Review-nak van egy Bad Sex in Fiction-díja, amit a legrosszabbul megírt szex jelenetet tartalmazó regény szerzőjének ítél oda. Angliában létezik egy Bokseller Prize for Oddest Title of the Year, amely a legfurcsább című könyvnek jár. A Bulwer-Lytton Fiction Contest és a Lyttle Lytton Contest fődíja pedig a legrosszabb mondatért jár.

A magyar díjak közül a legfontosabbak:

Balassi Bálint-emlékkard: A magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi verseit – fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat tünteti ki. Idén Kiss Anna és Muzafer Dzaszohov oszét költő nyerte.
Baumgarten-díj: Schöpflin Aladár halálát (1950. augusztus 9-e) követően, októberben megszüntették az Alapítványt. Megszüntetése után helyét a Minisztertanács által alapított József Attila-díj vette át.
József Attila-díj: Kiemelkedő irodalmi tevékenységért adományozható, a művészeti középdíjak kategóriájába tartozó irodalmi díj. Az idei kitüntetettek: Bakonyi István, Cs. Nagy Ibolya, Csontos János, Fenyvesi Ottó, Gálfalvi György, Szondi György, Zsille Gábor.
Kossuth-díj: Magyar állami kitüntetés, amelyet 1990 óta a köztársasági elnök adományoz, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. Idén kitüntetett szerzők: Albert Gábor, Mezey Katalin, Szőcs Géza.
Szép Ernő-jutalom: 1984-ben alapított irodalmi díj, melyet drámaíróknak osztanak ki évente (szeptemberben). Tavaly díjazottak: Görgey Gábor, Kocsis István, Mohácsi István és Mohácsi János.
Prima Primissima-díj és Prima-díj: 2003-ban alapították, célja „a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése”. A díjat decemberben adják át, tavaly díjazottak: Prima Primissima - Turczi István; Prima - Bodor Ádám és Buda Ferenc.

Manga díjak:

A mangák iparában 7 díjat különböztetünk meg, amelynek igen nagy húzóereje a fogyasztásban. Gyakorlatilag a kiadók is fenntartanak saját díjkiosztásokat, bár ezek nem igen nyomnak latba valamit. Így a legfontosabb díjak a következők:
  • Akatsuka Award: a leghumorosabb mangának járó díj
  • Dengeki Comic Grand Prix: a oneshot mangák számára járó díj
  • Kodansha Manga Award
  • Seiun Award: az év legjobb sci-fi mangájának járó díj
  • Shogakukan Manga Award
  • Tezuka Award: a legjobb új mangasorozatnak járó díj
  • Tezuka Osamu Cultural Prize
  • International Manga Award: a japán Külügyminisztérium által fenntartott díj 2007 óta


De vajon mire jók ezek a díjak? Az olvasók többsége gyakran az elismerést jelző matricák alapján választanak könyvet, hiszen ez a minőség garanciájának egyik formája. De valóban így lenne? Richard Falangen keményen kritizálja az irodalmi díjak hasznát a 2012-ben íródott A loss for words című esszéjében. Azt írja, hogy a "nemzeti díjak gyakran a burzsoá rossz ízlés legjobb mérőeszközei". Szerinte a végső döntést gyakran befolyásolja a zsűri tagjainak személyes érzései: az emberi természetre ugyanis nem csak a bölcsesség és a tudás, hanem az önteltség és féltékenység is jellemző. A regények minősége ugyan fontos, mégis mellékes szerepet tölt be a figyelemért folytatott harcban, amelyben a népszerű szerzők előnnyel indulnak. Habár a népszerűség nem mindig egyenlő silány minőséggel, a legfantasztikusabb műveket sem mindig a népszerű szerzők írják meg. Flanagan nem a díjak létjogosultsága ellen érvel, hanem az ellen, hogy ilyen komolyan vegyék őket. Attól tart, hogy ezek a díjak elfednek egy komoly problémát: az irodalom valódi támogatásának majdnem teljes hiányát.

Én magam úgy érzem, hogy az igazság valahol középen található. Általában nem a díjak határozzák meg, milyen könyvet veszek meg, hanem az, hogy ki ajánlotta nekem, és mit hallottam róla. Ha azonban olyan könyv kerül a kezembe, amelyet valamilyen díjjal jutalmaztak, úgy érzem jól döntöttem, valószínűleg jó olvasmánynak találom majd. Eddig nem kellett még az ilyen regényekben csalódnom, így szerintem a díjak mindenképpen jó irányvonalat adnak, de ahogy Falangen is mondja, ne vegyük őket halál komolyan.

(Forrás: Wikipédia és belinkelt oldalak

Ha érdekel, milyen díjak léteznek még, ajánlom a wikipédia listáit:
Irodalmi díjak listája
Magyar irodalmi díjak listája

Illetve ajánlom még a Könyvjelző Tények és titkok a legfontosabb irodalmi díjak aktáiból című cikket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése