2015. május 7., csütörtök

The DUFF - A pótkerék

Író: Kody Keplinger
Fordító: Katona Ildikó
Cím: The DUFF - A pótkerék
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978 963 399 246 3













Fülszöveg: A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai. Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot. Amikor pedig Wesley Duffnak nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját.
Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figyelemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcsolatba.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.

Vélemény: Hát a fülszöveg úgy érzem eléggé lelövi a poént, még akkor is, ha már a regény pár oldalának elolvasása után sejtheti az olvasó, hogy mi lesz a történet vége. Tipikus tini szerelmes regény struktúrája van: átlagos kinézetű okos lány, kibírhatatlan gazdag srác, a két karakter utálja egymást, mégis egy ágyban kötnek ki. Mi az, ami miatt ilyen nagy sikere lett? Mi vehetett vajon rá engem, hogy ezen a blogon megemlítsem ezt a könyvet? A sablonos alaptörténet ellenére van néhány érdekes "újítása" is a sztorinak. Egyre több regényben fedezem fel, hogy kortárs szerzőink inkább próbálnak életszerűek lenni. Most vonatkoztassunk el attól a kérdéstől, hogy egy 17 éves srác honnan tudhat ennyit a szexről, mert inkább a történet hátterére utalok most.
Bianca (a történet főszereplője) nem egy ártatlan szüzecske, hanem egy erős jellemű, kedves, de célratörő és őszinte lány. Nagyon is igazinak ható főszereplő, amit régóta hiányoltam már a romantikus regényekből. Élethelyzete, és a folyamatosan felmerülő problémák is valóságosak, bárkivel előfordulhatnak és ez az, ami élvezhetővé teszi ezt az amúgy limonádé jellegű könyvet.
Amiért azonban leginkább elnyerte tetszésemet, hogy kimondta azt, amit már én is régóta gondolok: "[lekurvázni valakit] bántó és gonosz dolog, és egy olyan elnevezés, ami csak táplálja azokat a gondolatokat, amelyek minden lány fejében megfordulnak időről időre. Ribanc, kurva, prűd, szűzkurva, hülye picsa. Mind ugyanolyan. Nincs olyan lány, aki ne érezte volna már valamikor, hogy egy szexista jelző nagyon is illik rá. Szóval lehet, hogy minden lány úgy érzi néha, hogy ő a DUFF?"
Ez az a hozzáállás, ami az egész regényben jelen van, és ami miatt ekkora sikere lehet. Végre azt hallhatják a lányok, hogy amit tesznek, ahogy éreznek, ahogy kinéznek, az nem rossz. Mindenki más, mindenki máshogy dolgozza fel az élet által rájuk mért problémákat. Nem ítélhetünk el senkit azért, mert nem úgy viselkedik, ahogyan mi épp szeretnénk, vagy elfogadhatónak találnánk, hiszen valamikor mi is teszünk olyat, ami meg mások szerint nem "normális". Mindenki kilóg a sorból és épp ezért senki sem lóg ki a sorból, ezt pedig ideje lenne végre felfogni.

Úgyhogy ajánlom minden olyan lánynak és fiúnak, aki bizonytalan önmagával kapcsolatban, mert Bianca történetének elolvasása után rájöttök majd, hogy felesleges amiatt aggódni, vajon mit gondolnak rólatok mások. Azok vagyunk, akik, és ezzel nincsen semmi baj.
Kellemes, könnyed hangvételű regény, amely tökéletesen illik a meleg, napos időhöz. És igen, italnak a limonádét ajánlom, mert tökéletes kísérője ennek az aranyos szerelmes történetnek.

A könyv alapján nem régiben film is készült, aminek itt az előzetese (már itt látszik, hogy eléggé eltér a könyvtől, inkább a regényt olvassátok el):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése