2015. május 18., hétfő

Christian Jacq

Christian Jacq Párizsban született 1947 április 28-án. Francia nyelven író, Svájcban élő szerző, aki néha álnéven is publikál (Christopher Carter, J. B. Livingstone és Célestin Valois).
Egyetemi karrierjével (régészet, egyiptológia) párhuzamosan történelmi regényeket és krimiket ír, amelyeknek többsége az ókori Egyiptomban játszódik.

Christian Jacq nagyon korán, tizenhárom évesen szeret bele az ókori egyiptomi kultúrába, miután elolvasta Jacques Pirenne Histoire de la civilisation de l'Égypte ancienne (Az ókori Egyiptom civilizációjának története) című könyvét.

Fiatalon hézasodik (17 évesen), de nászútjára természetesen egyiptomi utat szervez. Első esszéjét is ebben a témában publikálja, a Sorbonne-on doktorál régészetből Túlvilági utazás az Ókori Egyiptomban című doktori szakdolgozatával. Huszonegy évesen írja első könyvét, melyben az ókori Egyiptom és a középkor közötti párhuzamokat vizsgálja. Egy ideig a France Culture rádió munkatársa, a
Chemins de la connaissance (a tudás útja) sorozat társszerzője. Ezzel párhuzamosan néhány évig a Ramszesz Intézet igazgatója, amely egyiptomi szövegek átiratának kiadásával foglalkozik, és akkoriban fényképes archívumot terveztek készíteni Egyiptomról.

Egyiptommal és más, kevésbé ismert témájú (gnoszticizmus, heraldika) esszéivel párhuzamosan krimiket és történelmi regényeket is ír: 150 könyve jelent meg 30 országban, amelyekből 35 millió példányt adtak el.

2000 óta Blonayban él, Svájcban.

Magyarul megjelent regényei:

Az egyiptomi bíró sorozat
A múmia pere
A Napkirálynő - Tutanhamon szerelme  
A Tutanhamon-ügy
Az istenek bosszúja sorozat
Az ókori Egyiptom bölcsei - Imhoteptől Hermészig 
Champollion, az Egyiptomi
Milyen édes az élet a pálmafák árnyékában
Mozart sorozat
Ozirisz titkai sorozat
Ramszesz sorozat
Tutanhamon utolsó titka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése