2015. február 15., vasárnap

Biff evangéliuma (aki Jézus gyerekkori haverja volt)

Író: Christopher Moore
Fordító:Pék Zoltán
Cím: Biff evangéliuma (aki Jézus gyerekkori haverja volt) 
Kiadó: Agave Könyvek Kiadó 
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978 615 504 964 4


Fülszöveg: Jézus születésének történetét jól ismerjük. Csakúgy, mint bölcs tanításait, dicső cselekedeteit és isteni önfeláldozását a harmincadik születésnapját követően. De Isten Fiának gyermekkoráról és felnőtté válásának történetéről senki nem tud semmit – Biffet, a Messiás legjobb haverját kivéve, akit most az Úr parancsára feltámaszt egy Raziel nevű botcsinálta angyal, hogy írja meg a saját evangéliumát. Úgyhogy Biff egy szállodai szobába zárva nekiáll elmesélni az elveszettnek hitt évek történetét. Senkit és semmit nem kímélve végre kipakol a maga sajátos stílusában (persze, hogy nem véletlenül törölték ki őt az evangéliumokból), és megosztja velünk, hogy hogyan is történt minden valójában, a betlehemi jászoltól egészen a Golgotáig.
Biff evangéliuma tele van izgalmas kalandokkal, szerelemmel, varázslattal, gyógyítással, kung-fúval, halottkeltéssel, démonokkal és dögös csajokkal. De bármi is történjen velük, egy biztos: Biffet nem olyan fából faragták, hogy csak úgy szó nélkül hagyja a legjobb barátját keresztre feszíteni. Nem. Ő harcolni fog a végsőkig.


Vélemény: Nagyon vicces regény, melyben az író eljátszik a gondolattal, hogy milyen lehetett Jézus gyerekkora. Könnyedsége és humora ellenére elgondolkoztató, a sok vallás egymás melletti létjogosultságáról, hasonló üzenetükről szól. Én ajánlom mindenkinek, legyen akár vallásos, vagy ateista, mert a regény üzenete (a szeretet) univerzális.
Christopher Moore a humor egyik nagy mestere, megfelelően adagolja a vicces és komolyabb kérdéseket, könnyedséggel bánik a szavakkal. A fordítás egészen jó, csak egy-két fordítási hibába botlottam, de az olvasás ennek ellenére élvezetes volt.
Végig nevettem a regényt, azóta is hűségpontokban mérem a távolságokat, és eszembe jut ahányszor csak rizst eszek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése