2017. március 7., kedd

2017 legvártabb megjelenései

Van pár könyv, aminek idei megjelenését különösen várom. Ezek általában egy könyvsorozat folytatásai, de önálló kötetek is lehetnek, ha azokról valahol már hallottam biztató kritikát (korábbi külföldi megjelenés esetén).
Sajnos a magyar könyvpiacon nem olyan könnyű információt szerezni a megjelenésekről, így gyakran megesik, hogy a listához csak a megjelenési dátum közeledtével tudok hozzáadni elemeket.

Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?

Megjelenés: 2017. március 15.

Történet Alexről, a végzős gimnazistáról, aki skizofréniával küzd, és aki nehezen tudja eldönteni néha, hogy amit lát, az a valóság-e, vagy csak elképzeli. Vicces, provokatív könyv, amelyben néha az olvasó sem tudja, mi a valóság, és mi nem az.
Néha az élet őrültebb dolgokat produkál, mint a képzelet. Ezt Alex is megtapasztalja, aki próbál megbirkózni hallucinációival. Minden vágya, hogy normális diákként leérettségizhessen, de amikor új iskolájában felbukkan gyermekkori – talán csak kitalált – barátja, minden összezavarodik körülötte. Napról napra meg kell küzdenie hallucinációival, s ebben csak bátorságára, egy kopott jósgolyóra és egyetlen szövetségesére, a húgára számíthat. Ahogy telik az idő, Alex barátokat szerez, különböző kalandokba keveredik, a szerelem is rátalál, valamint rábukkan egy szörnyű titokra is, mely több ember életét fenyegetheti – de vajon mindez valóság vagy csak az elméje szüleménye? A lebilincselő történet végére talán kiderül…
Sok jót hallottam róla különböző könyves Youtube csatornákon, így örülök, hogy végre magyarul is elérhetővé válik.
Diane Ackerman: Menedék

Megjelenés: 2017. március 21

1939-ben ​dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina.
Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki.
Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a „vendégeknek” állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve „ Ház, az őrült csillagzat alatt” lett.
A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el.
Mindig szívesen olvasok a világháborúkról, főleg ha valamilyen új, különleges nézőpontból tehetem meg.

Mary E. Pearson: Az árulás szépsége – A Fennmaradottak krónikái 3.
Mary E. Pearson: Morrighan (novella) – A Fennmaradottak krónikái

Megjelenés: 2017. március vége



Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg.
A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e Kadenben, aki követte őt.
A Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell hozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét.
A kötet tartalmazza a birodalmak múltját elbeszélő történetet, a Morrighant is.
A Fennmaradottak krónikái egyike a kedvenc könyvsorozataimnak, türelmetlenül várom a történetet lezáró kötetet. Nem szólva arról, hogy a novellát is tartalmazza!


Ransom Riggs: A ​különlegesek regéi  – Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Megjelenés: 2017. április 14.


Az amerikai Ransom Riggs a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvvel tűnt fel (2011). E regény világszerte óriási sikert aratott – nagyszerű film is készült belőle –, majd további két sikerregénnyel (Üresek városa, Lelkek könyvtára) trilógiává bővült. Riggs legújabb, gyönyörű, művészi grafikákkal illusztrált könyvében azokat a regéket írja meg, amelyek a trilógiában szereplő „különlegesek” eredetét és legősibb történeteit beszélik el. A „különlegesekről” szóló szokatlan mesék minden darabja egy-egy meglepetés: sosem az történtik, amire számítunk, a szereplők furák, a fordulatok kiszámíthatatlanok, az atmoszféra pedig különös. Minden történet egy másik világ, de megegyeznek abban, hogy különlegesek.
Nagyon szeretem a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei sorozatot, így nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy Ransom Riggs megírja ezt a könyvet. Sokáig nem kaptunk információt azonban arról, hogy magyarul is megjelenik-e, így nagy örömet okozott, amikor végre kiderült, hogy igen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése