2016. február 5., péntek

John Boyne

John Boyne 1971 április 30-án született ír szerző, aki mind felnőttek, mind gyerekek számára ír regényeket és novellákat. Dublinban született, tanulmányait is ott végezte (kreatív írás) a Trinity College-ban, ahol megnyerte a Curtis Brown díjat.

Regényeit 48 nyelvre fordítják, legsikeresebb műve A csíkos pizsamás fiú, amely alapján film is készült 2008-ban Asa Butterfield (A leleményes Hugo) főszereplésével.

Egészen az "A History of Loneliness" című művéig egyszer sem írt olyan történetet, amely hazájában, Írországban játszódott volna. A regény megjelenése kapcsán fedte fel, hogy sokáig úgy hitte, csupán nem volt megfelelő története hozzá, rájött azonban, hogy a valódi ok az, hogy szégyelli hazáját.
Boyne egy katolikus családban és városban nőtt fel, ahol temperamentuma és homoszexualitása miatt rengeteg atrocitást, illetve szexuális és pszichés bántalmazást szenvedett el papoktól, tanároktól és diáktársaktól. Mindezt hazájához kötötte, ezt a történetet pedig nem akarta elmesélni. A History of Loneliness nem a bántalmazottról szól, hanem a tett hatásairól a vallásra, az ártatlan papokra. Boyne zsenialitása ebben rejlik: mindig képes több szemszögből is megfigyelni egy problémát, és mindenben megtalálni a jót is.

(Forrás: Goodreads, The Guardian)


Magyarul megjelent művei

A csíkos pizsamás fiú
A gyáva
Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése