2015. december 15., kedd

Így neveld a sárkányodat 1.

Író: Cressida Cowell
Fordító: Dudik Annamária Éva
Cím: Így neveld a sárkányodat. III. Hablaty Harákoló Harald
Eredeti cím: How To Train Your Dragon
Kiadás: Digitanart Studio
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978 963 896 275 1













Fülszöveg: III. Hablaty Harákoló Harald nagyszerű kardforgató, sárkánysuttogó volt, s emellett a valaha élt legnagyobb viking hős. Vajon képes lesz-e átmenni a Beavatási Próbán egy fogatlan sárkánnyal, és szembeszállni a Sárkányus Giganticus Maximusszal, mielőtt az felfalna minden vikinget a Hibbant-szigeten? Ideje Hablatynak megtanulni, hogyan lehet Hős. A kritikusok és a nézők szívét egyaránt elnyerte a DreamWorks Animation produkciójában készült Így neveld a sárkányodat című film. A film alapját szolgáló könyv – Harald emlékiratainak első kötete – egy részletesebb és még színesebb világot mutat be, ahol a filmből már jól ismert szereplők újabb lélegzetelállító kalandokba keverednek.



Vélemény: Azok közé tartozom, akik előbb látták a filmet és csak azután olvasták el a könyvet. Ha te is így vagy veled és esetleg félsz, hogy nem érhet fel a képernyőd előtt átélt élménnyel, akkor hadd nyugtassalak meg, ez a könyv nagyon jó.

Szögezzük le először, hogy meséről van szó, amit gyerekeknek írtak, így a nyelvezete, a hossza, a betűtípus és -méret, a cselekmény haladása mind-mind a célközönségnek megfelelő. Hogy ez mit jelent? Könnyen befogadható történetet, ismétlődő elemekkel, vicces karakterekkel. Hogy ez rossz-e? Egyáltalán nem. Hiszem, hogy néha jót tesz az embernek, ha leteszi a komoly kortárs szépirodalmat és visszatér kicsit a gyermekirodalom nyújtotta mesevilágba. Kikapcsolódásnak tökéletes és egyszerűen varázslatos élmény, főleg a kemény munkával töltött hosszú nap végén.

Visszatérve a film-könyv párhuzamra: azért is tudom ajánlani a könyvet, Mert a film ismeretében is képes lesz meglepetést okozni. A főszereplő Hablaty (teljes nevén Harmadik Hablaty Harákoló Harald), a történet Hibbant szigeten játszódik, a főhős apját Termetes Pléhpofának hívják és Hibbantnak tényleg van egy Fogatlan nevű sárkánya, de a hasonlóságok itt meg is állnak. Más a történet, mások a szereplők (emberek és sárkányok) jellemei, nincsen lány a sárkány idomítok között, a sárkány nem éj fúria és nem kell megkeresni a sárkányok fészkét, mert pontosan tudják hol van. A film nagyon jó volt, de a könyv is ugyanolyan élvezhető.

Mindenképpen tetszett a legfőbb üzenet (amely azonos a filmből leszűrhető mondanivalóval), hogy "többet ésszel, mint erővel" és "nem a ruha teszi a embert". Hablaty kicsi, erőtlen és nyafka. Ahogy a könyvben is elhangzik: minden társa jobban hasonlított egy viking hősre, mint ő maga. Valahogy azonban, mégis ő lett a történet hőse, de nem hiába, hiszen hamar kiderülnek rejtett képességei.
Azt hiszem a legtöbb gyerek bele tudja magát képzelni Hablaty helyébe, hiszen többségük kicsinek, erőtlennek érzik magukat, hősnek pedig egyáltalán nem, pedig mindegyikük tehetséges valamiben. Ez a regény megtanítja őket arra, hogy nem feltétlenül az kerül ki győztesen, aki fejjel rohan a falnak és nem mindig az erősebb, otrombább lesz menő. Igenis jó, ha képes használni az agyát és más szemszögből nézni a dolgokat, mint a többség.

Én mindenképpen ajánlom ezt a rövid regényt. Elsősorban természetesen gyerekeknek, szerintem körülbelül nyolc éves kortól, ha egyedül olvassa, de ha valamelyik szülő hajlandó felolvasni, akkor már hat éves kortól is, Ajánlom azonban mindenki másnak is, legyen fiú vagy lány, gyerek vagy felnőtt, mert aranyos történetről van szó, és mindig jót tesz kicsit újra elmerülni a mesék világába.

A sorozat magyarul megjelent kötetei:
1. Így neveld a sárkányodat
2. Így lehetsz kalóz
3. Így beszélj sárkányul
4. Így védd ki egy sárkány átkát


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése