2015. május 3., vasárnap

A marsi



Író: Andy Weir
Fordító: Rusznyák Csaba
Cím: A marsi
Kiadó: Fumax Kiadó
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978 963 986 183 1














Fülszöveg: Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.
Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.
Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.
De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?




Vélemény: Ez a könyv nagyon, de nagyon tetszett annak ellenére, hogy távol áll mindentől, amit valaha olvastam. Nehezemre esik úgy írnom róla, hogy a kritika ne tartalmazzon cselekményleírást, úgyhogy innentől fogva csak akkor olvassátok, ha nem zavar titeket, hogy néhol becsúszik egy-egy információ a történettel kapcsolatban (próbálom visszafogni magam, amennyire lehet ).

A történet elbeszélését eleinte a Marson ragadt asztronauta, Mark Watney naplóbejegyzései (első szám első személy) adják, egy idő után azonban ezekhez még hozzá jön a NASA embereinek szempontja, illetve egy mindezek felett álló mesélő közbeszólásai, aki a technika "nevében", az emberek által észrevehetetlen folyamatokat írja le nekünk. Elsőre ez kaotikusnak tűnhet, engem azonban olvasás közben egyáltalán nem zavart (pedig erre általában háklis vagyok). Úgy érzem ugyanis, hogy a feszültség felépítéséhez szükség volt minderre.

A regény három negyede technikai kérdések boncolgatásáról, fizikai és kémiai problémák megoldásáról szól, amiket én nehezen értettem meg. Nem volt könnyű hozzászoknom az anyagok (oxigén, víz, szén-dioxid...)  képletszerű leírásához, még ha ismertem is őket. Ennek ellenére élvezhetőnek találtam a regényt, hiszen pont ettől vált számomra hitelessé. Sok érthetetlen tudományos duma.

A témából (túlélés a Marson) talán nem adódik, de rém vicces is ez a könyv. A főszereplő hozzáállása, ahogy a magányt és reménytelenséget humorával próbálja távol tartani, egyszerűen fantasztikus. Sokszor nevettem hangosan olvasás közben, páran a vonaton csavarták is a fejüket, hogy megnézzék milyen könyv van rám ilyen hatással.
Ez a regény azonban nem nyújt ennél többet. Nincs benne karakterfejlődés, az összefogáson és a média halvány kritikáján kívül mélyebb mondanivalóval sem rendelkezik. Az olvasó figyelmét csakis a drámán és az izgalmon keresztül tudja megragadni, amivel nincs is baj, csak ne álljunk neki komoly elvárásokkal. Ez a könyv szórakoztató, csakis szórakozás céljából érdemes tehát olvasni.

A fordítás nagyon jó, és biztosan nagyon nehéz munka is lehetett, hiszen részben mű-, részben szakfordításról van szó. Sajnos nem ismerem ezt a szakterületet elég jól ahhoz, hogy tudjam, helyesen lettek-e lefordítva a terminusok, de ha konzultált a fordító, vagy jártas a témában, akkor biztosan jó lett. A lektorhoz/szerkesztőhöz azonban lenne pár keresetlen szavam az elütésekkel kapcsolatban: nem volt benne sok, de a legrosszabb helyeken, azaz nevekben jelentkeztek leggyakrabban.
Ennek ellenére mindenkinek ajánlom, aki szereti a science fiction műfaját. Másoknak azonban nem biztos, hogy sok élvezetet nyújt majd a sok technikai problémák és azok megoldásainak részletezése. Én is nehezen rágtam át magam rajtuk, egy idő után azonban meg lehet szokni, a főszereplő pedig a biztonság kedvéért gyakran visszautal dolgokra, hogy ezzel is érthetőbb legyen, mi is történik éppen (így nem kell visszalapozni, hogy ez most miért is ment tönkre).
Szerintem élvezhető, szórakoztató regényt hozott össze Andy Weir, amit a változatosság kedvéért érdemes legalább egyszer elolvasni.

A könyv alapján film is készül Matt Damon főszereplésével és végre kaptunk hozzá előzetest is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése