2015. április 13., hétfő

Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol

Író: Anna Gavalda
Cím: Je voudrais que quelqun m'attende quelque part
Cím magyarul: Csak azt szeretném, ha valaki várna rám valahol
Kiadó: Le Dilettante
Kiadás éve: 2004
ISBN: 2 84263 025 4


















Fülszöveg: Tizenketten vannak az elbeszélők, különböző nemű, korú, más-más társadalmi réteghez tartozó és más foglalkozású mesélők, akik vagy életük egy kiemelt pillanatát, vagy egész addigi életüket sűrítik egy rövid történetbe. 
Anna Gavalda novelláskötetének minden darabja egy váratlan fordulatra épül, arra a pici csavarra, melynek működésbe lépése után minden, ami korábban történt, mást jelent. A szerző hol humorral, hol távolságtartással, hol együttérzéssel, hol megvetéssel viszonyul szereplőihez: a langyos szerelmi vágyakozás úgy keveredik Gavalda történeteiben az egyszeri ember legmegrázóbb drámáival, mint a parfümpára és a kutyaürülék szaga a Champs-Élysées-n.

Vélemény: Anna Gavalda novellás kötetét még gimnazista koromban olvastam. Különös hangulatuk (jó értelemben), változatosságuk tette őket ellenállhatatlanná számomra. Általában a novellás
köteteket néha-néha veszem csak elő, kiválasztok egyet, elolvasom, aztán visszakerül a polcra, amíg nem lesz megint hangulatom hozzá. Ez a könyv azonban más volt, egy ültömben kiolvastam annak ellenére, hogy nem egybefüggő történetről van szó.
A cím nagyon találó, a novellák többsége a szeretet igényéről szól, az ember társas lény, szüksége van tehát arra, hogy körülvegyék őt fajtársai, a magány pedig komoly ellensége.
Nagyon megtetszett az írónő stílusa, azóta több regényét és kisregényét olvastam ki (lásd Kiruccanás). Más, mint kortásai és elődei, valami újat hoz az ember életébe. Tetszenek a nyelvújító kísérletei, nyelvi játékai: gyakran talál ki új szavakat például. Nagyon jó szokott lenni írásai struktúrája is, a történetvezetés általában lassú, nem kaland- vagy akciódús regényeket ír, hanem az emberi életre és érzelmekre reflektáló műveket. Nem mondom, kell egy bizonyos hangulat könyveinek olvasásához, de ha az megvan, akkor felejthetetlen élményt nyújt majd.
Könyveit felnőtteknek írta és szerintem nemtől függetlenül olvashatók. Ez erre a novellás kötetre is igaz, habár - mint már mondtam - elmélkedős hangulatban kell ahhoz lenni, hogy igazán élvezhesse az ember. Én ezt őszi olvasmánynak  éreztem, meleg gyümölcstea kíséretében tökéletes pillanatokat nyújthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése