2015. március 22., vasárnap

Virágot Algernonnak

Író: Daniel Keyes
Fordító: Szepessy György
Cím: Virágot Algernonnak
Kiadó: Alexandra Kiadó 
Kiadás éve:
ISBN: 963 367 323 2


 
















Fülszöveg: Daniel Keyes amerikai író (szül.:1927) azonos című novellája, megjelenésekor egyből óriási sikert aratott, televíziódráma, majd filmszcenárium lett belőle, s csak ezután teljesedett regénnyé. A sci-fit (egy gyengeelméjű "zsenivé operálása") mélységesen hiteles lélektani rajzzal (egy rokonszenves személyiség fejlődése) ügyesen egyesítő mű a tehetséges író-pszichológus vallomása az ember élni akarásáról, erkölcsi tartásáról, törhetetlen optimizmusáról.


A véleményem: 
Nagyon szeretem ezt a regényt. Kamaszkoromban került először a kezem ügyébe, azóta pedig körülbelül három évente újra elolvasom. Megható témaválasztás, tökéletes történetvezetés. A fordulat úgy hiszem, senkit nem ér meglepetésként, annyira együtt érzünk azonban a szereplőkkel, hogy ez egyáltalán nem okoz problémát. Megismerjük Charlie-t és a regényben előre haladva végig szurkolunk neki, reménykedünk abban, hogy sikerül elérnie céljait.
Nagyon sajnálom, hogy ez a hihetetlen tehetséggel megáldott szerző nem írhat többet, hiszen sok hasonló regényre lenne szüksége az emberiségnek. Együttérzés csak azokban az emberekben alakulhat ki, akik képesek bele képzelni magukat mások helyzetében. Ezt tanítják meg nekünk a könyvek és akkor a leghatásosabb a lecke, ha ehhez hasonló témákba, emberi sorsokba enged betekintést. Szerencsére egyre több olyan irodalmi mű születik, amely ehhez hasonlóan szociális érzékenységre neveli az embereket és minden egyes újabb kiadással hatással lehet világunk alakulására.
Mindenkinek melegen ajánlom tehát ezt a fantasztikusan megírt, jól fordított, megható regényt, hiszen mindenkinek van még mit tanulnia emberségről, szenvedésről. Szerintem ez a regény téli olvasmány, vagy szürke, hűvös napokra illik a hangulata. Meleg, fekete teát ajánlanék mellé, mert aki belekezd, az nem tudja majd letenni a könyvet, ilyenkor pedig jól jön hasonló ital.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése