2015. március 3., kedd

Coeur d'encre

Író: Cornelia Funke
Fordító: Marie-Claude Auger
Cím: Coeur d'encre
Magyar cím: Tintaszív
Kiadó: Hachette Livres
Kiadás éve: 2004
ISBN: 201 200 909 3


















Fülszöveg: Meggie valósággal rajong a könyvekért. Apja, Mortimer Folchart, a könyvkötő ugyancsak szereti a remek történeteket, bár hangosan nem hajlandó felolvasni semmit. Csendesen élik mindennapi életüket, amíg egy esős éjjelen különös idegen kopogtat az ajtajukon. Porkéz figyelmeztető szava arra kényszeríti Mót, hogy felfedje a féltve őrzött, tintával szőtt titkot, amely örökre megváltoztatja életüket. Meggie édesapja különleges tehetséggel rendelkezik: képes kedvenc történeteiből kiolvasni a szereplőket, sőt akár kincseket is. Azonban mindig lennie kell valakinek, aki átveszi a jövevény helyét a könyvben. A képzelet és a valóság így egy újabb történetben találkozik, és elválaszthatatlanná válik. Kilenc évvel ezelőtt Meggie édesanyjának hirtelen nyoma veszett, s az évek sem moshatják el a fájdalmas következményeket... Visszafordítható-e a varázslat?

Vélemény: Imádtam ezt a könyvet. Ezt is, mint sok másikat, franciául olvastam, így fogalmam sincs milyen a magyar fordítás. Akárhogy is, mindenképpen ajánlom ezt a fantasztikus fantasy regényt mindenkinek, aki kedveli a műfajt.
Hogy miért tetszett ennyire? Egyrészt mert a könyvek és az olvasás szeretetéről szól és arról a varázslatról, amelybe egyszerű szavak repíthetnek minket. Az olvasás, az írás, az irodalom előtti tisztelgés ez. Másrészt azért, mert egyedi. Soha előtte, sem utána nem olvastam hasonlót. Imádom a Gyűrűk urát, a Harry Pottert és a Végzet ereklyéit, de ehhez hasonlót több százszor olvastam már. A regény alapgondolata egyedi: a főszereplő képes hangos olvasással a történet szereplőit, vagy tárgyait a valóságba előhívni, aminek azonban ára van - valaminek vagy valakinek át kell vennie az előhívott tárgy vagy ember helyét a könyvben. Természetesen nem csak a kedves aranyos főhősök kerülhetnek ki a regényekből, hanem a kevésbé szimpatikus karakterek is, akik helyét esetleg egy szeretett hozzátartozó kénytelen átvenni.
Izgalmas, fordulatos, nagyon jól megírt történet az emberek, a könyvek, az irodalom szeretetéről, amely érdekes, néhol félelmetes világba repíti az olvasót. Ifjúsági könyv, de szerintem életkortól függetlenül bárki élvezheti ennek a regénynek az olvasását, mert már első néhány oldaltól fogva magával ragad, beszippant és többé nem ereszt. Tökéletes tavaszi olvasmány, amit egy finom limonádé, vagy bodzaszörp kíséretében tökéletes élményt nyújthat napfényes délutánokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése