2015. február 8., vasárnap

Vének háborúja

Író: John Scalzi
Fordító: Pék Zoltán
Cím: Vének háborúja
Kiadó: Agave Könyvek kiadó
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978 615 504 974 3


Fülszöveg: John Scalzi a Vének háborújában egy olyan világot ír le, ahol az ember már űrbéli gyarmatokon él, és folytat kegyetlen harcokat újabbakért a Gyarmati Véderő vezetésével. Erre mindenképp szükség van, ugyanis az erőforrások szűkösek, lakható bolygókból pedig kevés van, és emiatt a kivándorlást erősen korlátozzák a Földről. Sokaknak csak az a lehetőség marad, hogy a hetvenöt éves kort elérve jelentkezzenek katonának, majd két év frontszolgálat után letelepedjenek valamelyik kolónián, busásan megjutalmazva. Nem csak emiatt hangzik csábítónak ez a lehetőség: a közvélekedés szerint a Gyarmati Véderő valamilyen módszerrel meg is fiatalítja az embereket, hiszen öregekkel nem lehet harcba indulni. Úgyhogy John Perry két dolgot tett a hetvenötödik születésnapján. Meglátogatta a felesége sírját, majd belépett a hadseregbe. Csak két évet kell túlélnie. Azt viszont még ő sem sejti, hogy milyen megpróbáltatások várnak rá - a brutális háborúk és az otthon fényévekre nyúló távolsága örökké megváltoztatja az embert. Valami sokkal különösebbé és veszélyesebbé.

Vélemény: Nagyon tetszett az író alapgondolata. A kiinduló kérdés a következő: milyen szerepük lehet az időseknek a társadalomban. Ha van egy olyan társadalmi csoport, aminek definiálatlan a szerepe, akkor az (sajnos) az időseké. Regényében John Scalzi lehetőséget ad nekik, hogy bizonyítsák, igenis hasznosak, szükség lehet rájuk... Kár, hogy ezt csak azzal lehet, hogy háborúba küldik őket és persze fiatalítják őket.
Nagyon sokat nevettem olvasás közben, mert az író a témát humorosan kezeli, a szereplők szellemesek és derűsen állnak hozzá a feladathoz. A könyv második felétől azonban már komolyabb hangnemre vált, megismerjük a háború és a katonaélet nehézségeit, borzalmait.
Az élvezetet csak a néha felbukkanó elütések és fordítási hibák rontották, de szerencsére nem fordultak elő olyan gyakran, hogy ne ajánlanám lelkesen mindenkinek ezt a fantasztikus regényt. Ha szereted a sci-fi műfaját, nevetnél egy jót, de azért szívesen gondolkozol el komoly kérdéseken, akkor ez a számodra megfelelő könyv.
A Vének háborúja egy hat kötetes sorozat első könyve, de önállóan is olvasható, a regény lezárása kielégítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése