2015. február 22., vasárnap

Sztiuációs book tag

1. Ha leégne a házad és a következő műfajok közül csak egy-egy könyvet menekíthetnél ki, melyik lenne az:

- Kortárs:
David Grossman - A világ végére
Ez a regény nagy kedvencem, imádom az író stílusát, a történetet, a szereplőket.
- Fantasy:
J. R. R. Tolkien - Gyűrűk ura trilógia
Tudom, hogy csalás, mert csak egy könyvet lehetne, deTolkien rajongó lévén legszívesebben minden könyvét vinném.
- Igaz történet alapján íródott mű (nem fikció):
Nem sok ilyet olvastam, de ha választani kellene, akkor Székely Éva - Sírni csak a győztesnek szabad. Nagyon inspiráló önéletrajz, ami nagy hatással volt rám.
- Egy általad választott műfaj
A történelmi regények a kedvenceim, legszívesebben mindet kimenteném, de ha választani kellene, akkor mindenképpen Christian Jacq - Az egyiptomi bíró trilógia. Korhű történelemi regény (a szerző egyiptológus) és krimi egyvelege, egyszerűen ez a kedvencem.

2. Egy könyvesboltban vásárolgatsz, amikor meghallod, hogy egy gyerek panaszkodik szüleinek, hogy ő nem szeret olvasni, anyja azonban erősködik, hogy legalább egy könyvet válasszon. Hozzájuk sétálsz és ajánlasz egy könyvet, amit szerinted azok is élvezhetnek, akik nem szeretnek annyira olvasni. Melyik az?


- A gyerek korától függ. Ha nagyon fiatal, akkor a Ruminit, ha tini, valószínűleg a Harry Pottert ajánlanám. Ha azonban idősebb (16 fölött), akkor a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit nyomnám a kezébe. Több kötetes, de egyrészt nem olyan hosszú, másrészt tele van fényképekkel, amitől szerintem sokkal élvezetesebbé válik az olvasás egy olyan ember számára is, aki amúgy nem nagyon szeret.


(Fun fact: franciául az első kötet címe nem Harry Potter és a bölcsek köve volt, hanem Harry Potter a varázslóiskolában)





3. Fáradt és rosszkedvű vagy. Melyik könyv olvasása derít jobb kedvre?

- Ilyenkor mindenképpen egy "régi ismerősömet" veszem kézbe,  J. R. R. Tolkien, A hobbit. Aranyos mese, kedves szereplők és kaland: tökéletes gyógyír minden bajra. Vagy J. K. Rowling, Harry Potter sorozat (rongyosra olvastam már azokat a könyveket, de még mindig ugyanúgy szeretem).

4. Ha vissza utaznál az időben és betoppannál a szobádba, a tini éned épp milyen könyvet olvasna?

- Valószínűleg a Harry Potter valamelyik kötetét, mert akkoriban mindig azt olvastam újra meg újra. Kívülről fújtam az egészet.

5. Egy négy napos utazással lepnek meg a szüleid, de csak egy órád van bepakolni. Milyen könyvet dobsz be automatikusan a bőröndbe?

- Utazáshoz általában krimit viszek, Sherlock Holmes-t, vagy Jeffrey Deaver valamelyik könyvét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése