2015. február 22., vasárnap

Egy lépéssel az Úristen előtt

Író: Hanna Krall
Fordító: Gimes Romána
Cím: Egy lépéssel az Úristen előtt
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás éve: 1982
ISBN: 963 072 811 7


















Fülszöveg: Az európai zsidóság pusztulásának kivételes fejezete a varsói gettófelkelés. A Zsidó Harci Szövetség néhány száz alig felfegyverzett harcosa három hétnél is tovább tartóztatta fel a páncélosokkal, nehéztüzérséggel megerősített német hadosztályokat.
Marek Edelman, akit e riportkönyv írója most megszólaltat, az ellenállás egyik vezetője volt. Évtizedeikig nem beszélt a történtekről, most se szívesen teszi. S ha elolvassuk ezt a könyvet, megértjük, miért: alapvető fogalmaink életről, halálról, bátorságról, becsületről akkor és ott érvényüket vesztették. Eldman úgy érzi, tapasztalatai átadhatatlanok, minden közlése félreértést szülhet csak. S mégis, vagy éppen ezért olyasmit sikerül velünk megértetnie, amit az övénél készségesebb kitárulkozás soha. Ami történt, az emberi tudat számára túlélhetetlen. S ha valaki - egy a néhány száz közül, aki a gettó félmilliós tömegéből megmaradt - mégis túlélte, emlékezetében olyan tényeket őriz, olyan ítéletekhez hű, olyan döntésekért felel, amelyek sértik az utókor igényeit. Inkább hallgat, s hagyja, hogy cselekedetei beszéljenek helyette a béke hétköznapjain.


Vélemény: Nagyon jó a fülszöveg, pontosan erről van szó a könyvben. Kemény, megrázó riportkönyv a háború borzalmairól, arról, hogy az erkölcsi normák és az emberségesség mennyire nem érnek semmit háborús helyzetben. Olyan könyvről van szó, amiről minél többet beszél az ember, annál inkább elrontja az egészet. Eldman megtalálta a tökéletes hangot, beszéljenek szavai önmagukért.
Az egész 145 oldalas (kis formátumú), de olvasás közben gyakran le kellett tennem a könyvet, hogy feldolgozzam az olvasottakat. Mivel Marek Eldman valós személy, aki tényleg megélte a lapokra vetett eseményeket, durván realisztikus képet kaphatunk arról, milyen is volt a második világháború korabeli élet a gettóban, az éhezés, a betegségek, a folyamatos félelem, a felkelés. Nagyon felkavaró olvasmány, keményen arcba csap és ráébreszt arra, hogy amit töri órákon hallottál, tényleg meg is történt. Talán hülyén hangzik, de amikor tanár mesél erről, vagy dokumentumfilmet néz az ember, akkor ez általában csak elbeszélés marad, érzelmileg nem fogja fel az ember, hogy ez milyen lehetett. Ez a könyv azonban az elevenedbe szúr, téged is bele rángat ebbe a világba, és hirtelen képes leszel átérezni a történelem és az emberi elkeseredés súlyát. 
Gyenge idegzetűeknek nem ajánlom, de ha meg akarod ismerni történelmünk egyik legsötétebb, legborzalmasabb epizódját, ha meg akarod érteni, hogy az ember hogyan reagálhat egy ilyen reménytelen helyzetben, akkor ez a neked való könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése