2015. május 21., csütörtök

Csillagainkban a hiba

Író: John Green
Fordító: Bihari György
Cím: Csillagainkban a hiba
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978 963 689 617 1


















Fülszöveg: A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
A csillagainkban a hiba - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

Vélemény: A szavazók 50%-ának döntése alapján nekivágtam a Csillagainkban a hiba című könyvbe. Hűha...Teljes mértékben meg tudom érteni, miért is lett ekkora sikere a könyvnek. Végül is egy újabb Tajtékos napok (rövid véleményt ITT olvashatsz róla), vagy a francia irodalmat kevésbé ismerők számára, egy újabb Love Storyval állunk szemben. Ne érts félre, ezt nem negatívumként jegyeztem meg: az igaz szerelem és elmúlás kombinációja nyerő páros, mindig is tetszeni fog az embereknek, olvasni fogják a hasonló történeteket. Nem véletlen, hogy különböző korszakokban újra írták a történetet, hiszen a szerelem és a veszteség témája univerzális. Szóval, ha tetszett a Csillagainkban a hiba, mindenképpen ajánlom a fent említett két másik regényt, mert imádni fogod őket.
Egy jó író, ha egy másik mű is ihlette meg regényét, mégis tud meglepetést okozni. Ha a történet váza ugyanaz, akkor lennie kell egy olyan csavarnak, amely a hasonlóságok ellenére is egyedivé teszi a művet, különben élvezhetetlenné válik (legalábbis akkor, ha előtte olvastad a korábbi, a történetet megihlető regényeket). John Greenek ez tökéletesen sikerült. A Love Story ismerete sem szükséges ahhoz, hogy az ember tudja, körülbelül mi lesz a történet vége. Mégis csak két rákos fiatal szerelméről szól... ennek csak egy végkimenetele lehet. A bizonyosság ellenére a szerző képes volt engem meglepni.
Nem ismerem John Green többi regényét, így továbbra is a Love Story és a Tajtékos napokhoz hasonlítva, ebben a műben is fellelhető a humor, a szereplők a körülmények ellenére nagyon lazák, jófejek, viccesek és éppen ezért olyan szerethetőek. Ezért fáj nekünk is elvesztésük, hiszen annyira megkedveltük őket a könyv olvasása alatt, hogy már-már személyes üggyé vált betegségük. Teljesen átérezzük a szülők helyzetét, félve lapozzuk a könyvet, lassabban olvassuk, remélve, hogy elkerülhetjük az elkerülhetetlent. A világ azonban "nem kívánságteljesítő gyár".

Természetesen más szempontból is fontos könyv, önmagában is képvisel értéket. A Tajtékos napokkal
és a Love Storyval ellentétben már a könyv elejétől fogva betegek a szereplők, így megismerhetjük milyen is egy olyan személy élete, aki tudja, a közeljövőben meg fog halni. John Green realisztikusan ábrázolja a rák elleni küzdelmet annak minden felemelő és borzasztó pillanatával együtt. Jó lenne, ha a könyv elolvasása után az emberek máshogy állnának hozzá a beteg emberekhez, nem lekezelően, lenézően, vagy félelemmel telve beszélnének velük és róluk. A betegség saját gyengeségünkre emlékezetet, ezért is vált ki belőlünk kellemetlen érzéseket egy mozgássérült látványa. Meg kell tanulnunk félretenni ezeket az érzéseket, hogy ugyanolyan emberként bánhassunk velük. Természetesen nem képesek ugyanarra, mint egy egészséges ember, de a tiszteletet mindenképpen megérdemlik, ahogyan mindenki. Ne zárjuk ki őket a társadalomból, hanem fogadjuk el őket annak, amilyenek és adjunk nekik esélyt arra, hogy szeressük őket. Ők is emberek, ők is társas lények, szükségük van az társas tevékenységekre.

A regény tehát nagyon tetszett, egy-két fordítási hiba persze becsúszott, de nem igazán zavaró. Az egyetlen, ami nem tetszik, hogy első szám első személyben íródott (a múlt idő kicsi enyhít a kellemetlen érzésen), én pedig nem igazán szeretem az ilyet. Mivel azonban egyre gyakrabban fordul elő ez az írói megoldás, azt hiszem kénytelen leszek hozzá szokni.
Mindenkinek ajánlom tehát, aki szívesen olvasna egy szívszorítóan romantikus történetet. Ha tetszett a tajtékos napok, vagy a Love Story, akkor ezt a történetet neked találták ki. A magával ragadó történet és karakterek könnyűvé teszik az olvasást, néhány óra kellett csupán, hogy a regény végére érjek.




A könyv alapján film is készült, amit én még nem láttam (mit gondoltok, érdemes megnézni? Jó volt?)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése