2015. április 10., péntek

Aranyeső

Író: Janikovszky Éva
Cím: Aranyeső
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2003
ISBN: 963 117 824 2














Fülszöveg: "Több mint negyven éve írtam ezt a regényt. Nagyon sok minden változott azóta, például megszülettek a könyv mai olvasói. Azonkívül: a Rákóczi úton nem jár villamos, megépült a metró, gyorsvasút lett a HÉV, másmilyen a Belváros, s az ápolónőképzés formái is módosultak. Mások az árak, másmilyen a divat, növekedtek az igények. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb nem változott. Nem változott a pályaválasztás buktatókkal teli, gyakran csalódásokat tartogató útja, ma is gyakran átélik a fiatalok azt a fájó ütközést, amellyel a jövőről szőtt illúzióik a valósággal szembesülnek. Nem változott – sőt rövid háttérbe szorulás után újra divatba jött – az érzelmek elsőbbsége az emberi kapcsolatokban. Talán nem így beszélnek egymással a mai szerelmesek, mint e könyv fiataljai, azonban azt remélem, hogy ugyanúgy éreznek. Nemcsak szerelemet, hanem szeretetet, haragot, barátságot, szánalmat, megbánást, örömet, csalódást is. Hogy így van-e, ezt majd az olvasók döntik el”

Vélemény: Nagyon kedves romantikus történetet írt Janikovszky Éva, amit mindenkinek ajánlom. Könnyed, humoros, de mondanivalója is van. Az írónő maga meg is fogalmazta, a pályaválasztás nehézségeiről, a vágyak és valóság ütközéséről és a tévedések beismeréséről, megbocsátásáról szól ez az aranyos regény. Még nem vagyok teljesen túl az életnek ezen az időszakán, így magamnak is gyakran szembesülnöm kell azzal, hogy nem feltétlenül működnek úgy a dolgok, ahogyan én azt elképzeltem. Akárhogyis, ahogyan a könyvben is, úgy nekünk sem szabad feladnunk ("Most már tudom, hogy mért nem sakkozol – mondta csöndesen a fiú, és mélyen leszívta a füstöt. – Te feladnád a játszmát az első rossz lépés után"), fogadjuk el a helyzetet és alkalmazkodjanak hozzá álmaink is. Közben ne felejtsük el, hogy nem a munka az első és rengeteg más fontos és szép dolog is van az életben, amikre szintén érdemes odafigyelni.
Szerintem életkortól függetlenül bárkinek tetszhet, habár egyértelműen fiatal lányoknak írta a szerző. Tipikus tavaszi olvasmány, már a címe miatt is, de a regény könnyed, lendületes fogalmazása és a kedves történet miatt is.

– Most azt mond meg nekem, de őszintén, hogy ha te választhatnál egy nehezebb meg egy könnyebb munka között, akkor te melyiket választanád?
– Én azt választanám, amiben több örömöm telik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése