2015. február 25., szerda

Egy gésa emlékiratai

Író: Arthur Golden
Fordító: Nagy Imre
Cím: Egy Gésa emlékiratai
Kiadó: Trivium kiadó
Kiadás éve: 2007
ISBN: 963 936 785 0


















Fülszöveg: Elbűvölő, lélegzetelállító történet egy titokzatos világról, amely egy letűnt kultúra rejtelmeibe, egy japán gésa életébe enged bepillantani, amely tele van harccal a férfiak hódításáért, a gondoskodás megszerzéséért.
A történet egy szegény halászfaluból elkerülő 9 éves, kék szemű kislányról szól, akit eladnak egy gésa házba. A hű életrajzi leírásból tanúi lehetünk élete átalakulásának, miközben beletanul a gésák szigorú művészetébe, ahol a szerelem csak illúzió, ahol a szüzesség a legmagasabb áron kel el, ahol a nő feladata, hogy szolgáljon és tudásával elbűvölje a férfiakat. Átélhetjük a háború okozta változást, amely egy új életforma kialakítására kényszeríti a gésákat, nem hoz szabadságot, csak kétségbeesést és vívódást.

Vélemény: Nagyon szép, megható történelmi regény, igaz történet alapján. Sok vita alakult ki körülötte, mert az író sok mindent megváltoztatott a történetben, legalábbis az interjúalany szerint, illetve nem vigyázott eléggé arra, hogy ne legyenek a szereplők felismerhetők.
Mindenesetre ha ezektől elvonatkoztatva olvassa az ember, akkor nagyon jó regénynek találja majd. Megható történet egy kislány gésává alakulásának, ennek nehézségeiről, kegyetlenségéről, reménytelenségéről. Megismerhetünk egy teljesen új, rejtélyes világot, melybe amúgy nem nyerhetnénk betekintést. Egy másik kultúra, más normái szerint élő társadalmi réteget mutat be hűen a szerző.
Engem elejétől magával ragadott a történet, hiszen ki ne lenne kíváncsi két eladott kislány történetére és arra, hogyan boldogulnak majd az életben? Vajon a két testvér újra egymásra talál? Vajon sikerül majd gésává válnia, vagy szolga marad? Vajon újra látja majd azt a férfit? Mi lesz a háború után? A történetvezetés fantasztikus, akkor következnek be az újabb izgalmas események, amikor kell, tökéletesen időzítve, A szereplők egytől egyig érdekesek, kíváncsivá teszik az embert, hogy vajon mi lehet az ő történetük. Hiszen minden gésa átment ugyanazokon a szenvedéseken, ha ebbe belegondolunk, érthetőbbé válik az ő viselkedésük is.

Mindenkinek ajánlom, aki szívesen ismerkedik új dolgokkal, kultúrákkal, a történelem egy apró szeletével. Ha érzékeny vagy, akkor ajánlom, hogy készíts elő egy csomag papír-zsebkendőt és egy forró csokit vagy kakaót.

2 megjegyzés:

  1. Én is szívből ajánlom minden olvasónak, és egyébként szerintem ez egy olyan könyv, amit érdemes lenne a suliban a kötelezők közé sorolni. Úgy gondolom sok fiatal szeretné meg ez a könyv által az olvasást. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek :) Az olvasás népszerűsítése céljából sok változtatást eszközölhetnének a kötelező olvasmányok listáján. Magyar művekből is bőven akadnak érdekesebb könyvek is, mint a gimiben a diákokra erőszakolt könyvek.

      Törlés