2016. február 4., csütörtök

Emma Watson könyvklubbja



Már biztosan sokan tudjátok, hogy Emma Watson - aki többször is említette, mennyire szeret olvasni (lásd könyvajánlásait) - könyvklubbot indított feminista irodalom témában. Havonta ajánl majd egy könyvet, aminek kiolvasására három hét áll rendelkezésre, majd a hónap utolsó hetében beszélgetést kezdeményez kérdéseket és idézeteket téve közzé a goodreadsen (a moly angol nyelvű megfelelője).

Korábban Emma Watson a twitteren kérte követői véleményét a csoport elnevezését illetően, ami végül Our Shared Shelf lett. Nekem például sokkal jobban tetszett volna a "read for she", hiszen a színésznő által vezetett ENSZ kampányra utalt volna vissza (He for She).


Dear Readers, 
As part of my work with UN Women, I have started reading as many books and essays about equality as I can get my hands on. There is so much amazing stuff out there! Funny, inspiring, sad, thought-provoking, empowering! I’ve been discovering so much that, at times, I’ve felt like my head was about to explode… I decided to start a Feminist book club, as I want to share what I’m learning and hear your thoughts too. 
The plan is to select and read a book every month, then discuss the work during the month’s last week (to give everyone time to read it!). I will post some questions/quotes to get things started, but I would love for this to grow into an open discussion with and between you all. Whenever possible I hope to have the author, or another prominent voice on the subject, join the conversation. 
If you fancy it, please join up and participate. Everyone is welcome. I would be honoured! 
Emma x
Ebben a bejegyzésben követem majd nyomon a könyvklub fejleményeit és híreit, illetve rövid összefoglalást írok majd az ennek keretében olvasott könyvekről (hosszabb, saját kritikát is kapnak majd, ha olvasásuk megihlet).

Az ajánlott könyvek listája

  1. Gloria Steinem: My Life on the Road
Nagyon tetszett a könyvklubban elsőnek ajánlott könyv. Ami leginkább elnyerte tetszésemet, hogy semmit nem akar az olvasóra erőltetni, nem éreztem ítélkezést (csak a durvább esetekben), ami egy ilyen olvasmánynál szerintem elsődleges.
Témájából adódóan és a nyelvi akadályok miatt nem tartom könnyű olvasmánynak, de mindenképpen megéri a fáradtságot abban az esetben, ha érdekel a feminizmus témája. Gloria Steinem ugyanis a második női egyenjogúsági hullám kellős közepében harcolt, így testközelből tapasztalhatta, sőt részt is vett a történelem alakításában. Önéletrajzában nyomon követhetjük nem csak saját fejlődését aktivistaként, hanem az Egyesült Államokét és a mozgalomét is, ami szerintem akkor is érdekes lehet, ha amúgy semmi közünk a feminizmushoz.
Kimondottan tetszett az is, hogy könyvében kiderül az, amit már régóta sejtettünk/tudtunk: minden mindennel összefügg. Nem lehet egy csoport problémáival úgy foglalkozni, hogy nem merüljenek fel egy másik csoportéi is. Hiszen a diszkrimináció nem csak a nőket érinti, hanem a kisebbségeket, a mozgássérülteket, a betegeket is. A nők csoportja egy hatalmas halmaz, amelynek rengeteg részhalmaza is van, így kapcsolódnak össze és találkoznak mindenféle sorsok, történetek, és problémák a lapokon. Gloria Steinem egyik legfőbb elve, hogy hallgassuk meg egymást, hiszen ebből tanulhatunk a legtöbbet. Ne akarjuk más helyett eldönteni, mik a gondjaik, hiszen ezt ők tudják legjobban, a megoldás keresésébe pedig mindenkit be kell vonni.
Összességébe véve tehát tanulságosnak és elgondolkoztatónak találtam ezt a könyvet és mindenkinek ajánlom, akit érdekel a feminizmus, a történelem, vagy egy rendkívüli nő rendkívüli élete.

Emma Watson február 24-én interjút készít Gloria Steinemmel, amelyről videó is készül majd, amit természetesen megoszt velünk. Mi is küldhetünk kérdéseket, ha kérdeznél valamit a szerzőtől ITT tedd meg.
2. Alice Walker: The Color Purple

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése